Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Nu är motorvägsbron i Södertälje öppen för trafik igen

Klockan 05.00 på måndag morgon den 22 augusti öppnade motorvägsbron i Södertälje. Södergående trafik återgår till sitt normala läge på motorvägsbron, istället för att köra över Saltsjöbron.

Trafikverket och våra entreprenörer har arbetat dygnet runt för att återställa bron så den kunde öppnas på måndagen den 22 augusti klockan 05.00, innan rusningstrafiken drog igång.

– Vi förstår att trafiksituationen för boende och trafikanter i Södertälje och dess närområden har varit jobbig och tålamodskrävande. Så nu är vi jätteglada att vi kan öppna bron och att allt kan återgå till det normala, säger Stefan Lindgren, Underhållschef på Trafikverket.

I helgen ska vi ställa i ordning allt och putsa det sista så att trafiken kan komma fram på bron.

– Tack vare ett mycket engagerat team bestående av personal från våra entreprenörer och Trafikverket har vi lyckats lösa en rad tekniska problem och återställt motorvägsbron så trafiken kan köra säkert på bron igen. Samtliga samarbetsparter har verkligen har gjort ett lysande arbete, säger Stefan Lindgren chef på Underhåll.

Vi har även fokuserat på att samarbeta med externa aktörer om att underlätta framkomligheten för trafikanterna så mycket så möjligt.

– Samarbetet har varit en förutsättning för att framkomligheten ändå har varit så bra. Vi har haft det som ett gemensamt mål under hela den här resan,säger Jim Milerud, kriskoordinator på Trafikverket.

Vi stänger för att kunna öppna

För att kunna öppna bron på måndag morgon behöver vi stänga av E4 södergående trafik vid Morabergs trafikplats, söndag natt mot måndag klockan 21.00 – 05. 00. Vi tar bland annat bort det tillfälliga kollektivkörfältet, tillfällig skyltning, avfartsrampen mot Saltsjöbron och återställer den till dubbelriktad trafik, utför linjemålning, återställer rondell. Trafiken leds då om genom Södertälje.

Det kommer att ta tid innan allt är återställt i området. Prioritet nu är att öppna bron, därefter återställer vi alla vägar och skyltar så trafiken kan köra som före olyckan. Vi kommer att arbeta med återställandet av kringliggande vägnät de kommande veckorna.

Hur åker jag från och med måndag?

Du som trafikant kan köra din vanliga väg på E4/E20 söderut. De extrainsatta bussarna och pendeltågen kommer att tas bort, då trafiken återgår till det normala igen.

Vi kommer att ha samma kapacitet som innan olyckan vid bron. Det innebär att det kan vara tillfälliga köer i rusningstid och då speciellt på fredagseftermiddagar.

Provöppning av motorvägsbron i Södertälje.
Provöppning av motorvägsbron i Södertälje.