Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Mixade bilder med tåg och resenärer.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

4 000 tåg per dag i tågtidtabellen

Tågplanen med tidtabeller för 2017 års tågtrafik är fastställd. 45 tågbolag kommer att trafikera de svenska järnvägarna med 1,5 miljoner tåg under året. De nya tidtabellerna börjar gälla den 11 december 2016.

Allt fler väljer tåget och det är trångt på spåren. Trafikverket tillgodoser i möjligaste mån tågbolagens ansökningar men ser samtidigt till att inte tillåta mer trafik än systemet tål.

Dessutom förbättrar vi järnvägen och det påverkar trafiken under tiden arbete pågår. På bland annat Västra och Södra stambanan kommer det att innebära minskad kapacitet med inställda avgångar och längre körtider även under nästa år, men en mer stabil järnväg när det är klart.

Den ökade efterfrågan på tågavgångar skapar utmaningar i planeringen av tidtabeller. För att till exempel kunna erbjuda kapacitet för det stora behovet av både fjärr-, regional- och pendeltåg söderut från Stockholm Central under rusningstid är lösningen att vissa snabbtågsavgångar mot Göteborg får några minuters längre tid på spåret.

Tågplan 2017 i sammanfattning

Välkommen att lyssna till Jonas Westlund, Trafikverkets chef för Kapacitetsplanering, som sammanfattar Tågplan 2017.

Att skapa tidtabeller för tåg

Tågplanen bidrar till ett tillgängligt Sverige och är en förutsättning för att resor och transporter ska fungera. Att konstruera en tågplan med tider för alla tåg och dessutom tidplan för omkring 20 000 banarbeten är ett komplext arbete. Vi tar fram tågplanen i nära dialog med tågbolag och samarbetspartners.

Den nya tidtabellen för tågen och tidplanen för banarbeten startar klockan 24.00 andra lördagen i december och gäller i ett år.