Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Första snön – anpassa hastighet och håll avstånd

Årets första riktiga snöoväder väntas under tisdagen. Var förberedd, ta det lugnt i trafiken och håll dig uppdaterad.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Dalarna, där det på en del ställen kan komma mellan 10 och 20 centimeter snö under tisdagen. Trafikverket och de entreprenörer som har till uppgift att sköta snöröjningen står förberedda för att minimera störningar i trafiken på väg och järnväg.

Som alltid vid krävande väder gäller det även för dig som trafikant och resenär att vara förberedd och planera din resa extra noggrant. Ta gärna hjälp av Trafikverkets webbtjänst Läget i Trafiken för den senaste informationen om läget på väg och järnväg.

Tänk på detta när du ger dig ut i vintertrafiken:

Du som reser med bil

  • Se till att ha bra vinterdäck.
  • Anpassa hastigheten och håll avståndet.
  • Samarbeta med plogbilen, försök inte tränga dig förbi. Att det blir kö bakom plogbilen är oundvikligt. Men plogbilen kör alltid åt sidan med jämna mellanrum för att släppa förbi bilar.
  • Se upp för frosthalka i dalgångar och sänkor och på broar.
  • Håll koll på trafikinformationen.

Du som reser med tåg

  • Var ute i god tid.
  • Håll koll på utrop och informationsskyltar.

Mycket snö och kyla skapar besvär även för järnvägstrafiken. Vi genomför ordentliga förberedelser varje år för att stå rustade och kunna hantera vinterns utmaningar på bästa möjliga sätt. Det gäller att ha en god beredskap. Därför påbörjar vi våra förberedelser långt innan första snön faller.

Fler råd för vintertrafiken hittar du på Trafikverkets vintersidor