Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Stand down för fokus på säkerhet och arbetsmiljö

För fjärde året i rad anordnas den 18 oktober ett arbetsplatsstopp, en så kallad stand down, för att uppmärksamma arbetsmiljö och säkerhet. Aktiviteten växer och årets tema är kopplad till fordon och trafikerad miljö.

"Stand down" är ett internationellt begrepp som innebär att allt arbete avbryts en stund för att få fokus på arbetsmiljö och säkerhet. I Trafikverket är huvudarrangemanget ett synkroniserat stopp av allt arbete under 15 minuter på ett stort antal projekt och kontor inom Trafikverket. Förra hösten deltog över 3000 personer, trafikverkare såväl som entreprenörer och konsulter över hela Sverige. Ännu fler väntas delta i årets Stand down.

Även direktionen och flera ledningsgrupper brukar delta. 2015 var Lena Erixon och delar av direktionen på Mälarbanans Stand down och Investerings ledning deltog på projekt Trelleborgsbanan. I år kommer Lena Erixon att delta på Marieholmsförbindelsens Stand down i Göteborg.

Arrangemanget är en del i överenskommelsen "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" med Trafikverket, Sveriges Byggindustrier och Sveriges Teknik- och Designföretag som huvudmän.

– I år uppmärksammar vi risker kopplade till fordon och maskiner samt arbete i trafikerad miljö. Det sistnämnda berör oss alla som trafikanter men allra särskilt dem som jobbar nära väg eller spår. En fjärdedel av de allvarliga olyckorna och hälften av alla dödsolyckor i anläggningsbranschen de senaste åren har anknytning till de riskerna enligt Arbetsmiljöverket, säger Karin Palmblad, säkerhetsstrateg på Stora projekt och projektledare för Stand down.

Fakta

Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen skall skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är den uttalade utgångspunkten.

Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna ska skapa uppmärksamhet och engagemang kring säkerhets- och arbetsmiljöfrågor och lyfta fram risker och åtgärder. Stand down arrangeras i år för fjärde året i rad.