Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stand down vid Marieholmsförbindelsen

Stand down vid Marieholmsförbindelsen i Göteborg. Foto: Kasper Dudzik

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket stannade för säkerheten

Flera tusen personer deltog den 18 oktober då allt arbete stoppades i 15 minuter på flera av Trafikverkets arbetsplatser. Det kallas inom branschen för stand down och är en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

– Alla ska komma hem från en dag på jobbet på våra arbetsplatser, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon som närvarade vid projektet Marieholmsförbindelsens stand down i Göteborg.

Det var en mäktig känsla då allt arbete stannade exakt klockan 13 på många av Trafikverkets arbetsplatser över hela Sverige. Byggfordon tystnade, verktyg lades åt sidan, datorer sattes i viloläge. Flera tusen personer samlades på byggplatser och kontor för att uppmärksamma säkerheten.

Tema fordon och maskiner

Samlingarna inleddes med en berättelse om en olycka vid någon av Trafikverkets arbetsplatser. En av dessa berättelser handlar om den 49-årige trafikvakten Urban som omkom när han blev överkörd av en lastbil vid ett vägbygge i oktober förra året. För Urban och andra som skadats och förolyckats hölls sedan en tyst minut.

– Det här gör vi för att hedra våra kollegor, men även för att skapa medvetenhet. Vilka risker finns i mitt arbete och hur kan jag påverka säkerheten för mig och mina kollegor? säger Karin Palmblad, säkerhetschef på Stora projekt på Trafikverket och projektledare för stand down.

Av de allvarliga olyckor i anläggningsbranschen som anmälts till Arbetsmiljöverket de senaste åren har en fjärdedel haft koppling till fordon och maskiner. Det var därför ett tema för årets stand down.

Arrangemanget växer

Stand down arrangerades för fjärde året i följd i Trafikverket. Aktiviteten startade inom byggsektorn och äger rum i samarbete med Sveriges Byggindustrier och Svenska Teknik&Designföretagen. Parterna har en överenskommelse kallad "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen".