Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

En kvarts miljard kronor i stöd till hållbara stadsmiljöer

För att främja hållbara stadsmiljöer delar Trafikverket på regeringens uppdrag ut 250 miljoner kronor i statligt stöd till sammanlagt fem kommuner och landsting.

Merparten av stödet, 185 miljoner kronor, går till trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting som bland annat har sökt pengar för att förlänga spårvagnslinje 7 i Stockholm från Kungsträdgården till T-Centralen.

– De här, så kallade stadsmiljöavtalen, är en satsning som ska skapa förutsättningar för att en större andel persontransporter i städer ska ske med kollektivtrafik. Kommuner och landsting har kunnat ansöka om stöd till investeringar i anläggningar eller nya transportlösningar för lokal och regional kollektivtrafik. Vi har fått in 16 ansökningar vid denna ansökningsomgång varav fem har beviljats stöd, säger Lennart Kalander, avdelningschef på Trafikverket.

Hit går pengarna:

  • Trafikförvaltningen Stockholms läns landsting, 185,15 miljoner kronor
  • Landskrona stad, 27 miljoner kronor
  • Hörby kommun, 17,25 miljoner kronor
  • Skellefteå kommun, 13,5 miljoner kronor
  • Värnamo kommun, 6,615 miljoner kronor

Som motprestation till stödet för de projekt som har beviljats pengar åtar sig kommunerna och landstingen att genomföra andra åtgärder som bidrar till ökad andel hållbara transporter eller ökat bostadsbyggande.

Det här är tredje gången som det statliga stödet för hållbara stadsmiljöer delas ut. Hittills under 2015 och 2016 har 1,25 miljarder kronor delats ut.

Mer information

En närmare beskrivning av vilka åtgärder som har fått stöd i denna omgång, och de motprestationer som förväntas finns här.
Projekt som beviljats bidrag 2016

Mer information om stadsmiljöavtal