Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny tidtabell för tåg och banarbeten från den 11 december

Den 11 december börjar tidtabellen för 2017 gälla. Tidtabellen har som vanligt tagits fram i nära samarbete mellan Trafikverket och de tågbolag som ansökt om tider i spår.

Trafikverket ansvarar för den samlade planeringen av trafik på järnväg, den så kallade tågplanen. Den innehåller tidtabeller för tåg och tidplan för banarbeten. Tågplanen för 2017 omfattar ungefär 1,5 miljoner tåg och omkring 20 000 banarbeten. I den fastställda tågplanen återfinns 45 tågbolag som under nästa år ska trafikera den svenska järnvägen.

Allt fler väljer tåget och det är trångt på spåren. På många sträckor har vi nått maxtaket. Vårt främsta mål är att så långt det är möjligt tillgodose behovet av resor och transporter men det måste även finnas utrymme för underhålls- och förbättringsarbeten på järnvägen.

På Västra stambanan fortsätter det stora förbättringsarbetet under 2017, men även på Södra stambanan och Stambanan genom övre Norrland genomförs större uppdateringar av kontaktledning och spår.

Den stora nyheten under 2017 blir inkopplingen av Citybanan i Stockholm, med premiärtur på morgonen den 10 juli. En annan nyhet är de tydligare direktiv som förväntas göra tidtabeller genom Värmland mindre störningskänsliga än i dagsläget.

Tågplanen bidrar till att göra Sverige tillgängligt och är en förutsättning för att resor och transporter ska fungera. Den nya tidtabellen gäller från den 11 december 2016 och ett år framåt.