Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

pressträff
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket i nytt samarbete för medarbetare som lämnar Ericsson

Trafikverket lanserar ett nytt samarbete med Trygghetsrådet för att se över möjligheterna att anställa medarbetare som lämnar Ericsson.

Regeringens infrastruktursatsningar innebär kraftigt ökade anslag till Trafikverket. De ökade anslagen och den digitalisering och automatisering som infrastruktur- och transportsektorn står inför medför ett stort rekryteringsbehov. Vid en pressträff i Kumla idag lanserade därför Trafikverket ett nytt samarbete med Trygghetsrådet för att se över möjligheterna att anställa medarbetare som lämnar Ericsson.

– Sedan regeringen tillträdde har vi prioriterat ett förstärkt järnvägsunderhåll så att tågen ska komma i tid och företagens transporter ska komma fram. Med infrastrukturpropositionen höjer vi ambitionen ytterligare. Det är mycket positivt att regeringens investeringar i infrastruktur både bidrar till bättre pendlingsmöjligheter och skapar jobb i sig, säger Infrastrukturminister Anna Johansson.

2000 nya medarbetare behövs

Trafikverket bedömer att det behövs rekryteras närmare 2000 personer inklusive nästkommande års pensionsavgångar. Trafikverket kommer därför att tillsammans med Trygghetsrådet börja titta på möjligheterna att anställa medarbetare som lämnar Ericsson. Enligt Trygghetsrådet lämnar cirka 1200 personer med relevant kompetens Ericsson vid årsskiftet 2016/2017.

– Vi tror att samarbetet med Trygghetsrådet bidrar till att vi bättre kan möta det stora behov av utveckling och rekrytering som vi på Trafikverket har. Telecomindustrin har under lång tid utvecklat tekniska lösningar och transportsektorn står inför ett omfattande teknikskifte. Därför är det min förhoppning att vi ska kunna hitta den kompetens som vi behöver för att klara omställningen till ett modernt och hållbart transportsystem genom det här samarbetet, säger Lena Erixon, generaldirektör för Trafikverket.

Trafikverkets och Trygghetsrådets gemensamma process består av tre huvuddelar:

  • Kompetensmappning (säkerställande av "rätt" kompetens).
  • Medarbetarens intresse (varje medarbetares egen vilja att arbeta inom infrastruktur- eller transportsektorn).
  • Förutsättningsskapande åtgärder (utbildning, finansiering och diskussion med andra arbetsgivare i sektorn etc.)