Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Flygplansvinge.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Bättre samordning mellan flyg och drönare

Bättre samordning mellan flyg och drönare är ett av flera forskningsprojekt som presenterades på Trafikverkets seminarium om luftfart torsdagen den 23 mars.

Trafikverket har i uppdrag att finansiera forskning inom luftfartsområdet. Därför arrangerade Trafikverket ett seminarium för att kommunicera dessa projekt och deras resultat.

Stort intresse för drönare

Ett projekt som Luftfartsverket bedriver, och som väcker stort intresse berör drönare. I det arbetet undersöks möjligheterna till bättre samordning mellan civil flygtrafik och drönare. Drönare är obemannade luftfarkoster som används kommersiellt, privat och militärt. Polis och räddningstjänst är intresserade av att använda dem för att spana efter brottslingar eller saknade personer. I takt med den snabba utvecklingen har drönarna börjat störa flygtrafiken. I dag måste en flygplats stängas ner om en drönare upptäcks i närheten av den. Detta har framför allt drabbat Bromma och Stockholm Arlanda Airport, och lett till förseningar för flygbolagen och deras passagerare.

– Forskningsprojektet ska undersöka om det går att ha drönare i en flygplats kontrollzon utan att flygplatsen behöver stängas ner, säger Marie Fridolin, ansvarig för luftfartsforskningen på Trafikverket.

Tidplan för projektet

Projektet startar i år med planering och beskrivning av konceptet. Under 2018 planeras simulering av flygtrafik kombinerat med trafik av drönare vid Luftfartsverkets testcenter på Malmö Airport, och 2019 provflygs en drönarhelikopter från Saab, som är en samarbetspartner i projektet.

Tanken är också att projektets resultat ska stödja den förändring av regelverket som Transportstyrelsen och den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten EASA arbetar med.

Trafikverket har fått uppdraget att genom forskning- och innovationsinsatser, utveckla och förnya luftfartsområdet. Det ska göras så att omvärldens krav på säkra, effektiva, robusta och hållbara flygtransporter säkras.