Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Forskning om hur LED-belysning påverkar djur och natur

LED-lampor i gatubelysningen ger minskad energiförbrukning, men hur påverkas djur och natur av den nya typen av belysning?

Trafikverket satsar nu på ett forskningsprojekt som ska kartlägga LED-belysningens ekologiska effekter och ge rekommendationer för att minimera påverkan.

LED-belysning innebär möjligheter att spara energi och minska spilljus och ljusföroreningar. Alltmer väg- utomhusbelysning byts därför ut mot LED-lampor.

Men LED* har en våglängdsfördelning som är mer lik dagsljus än det gula ljuset från traditionella lampor. Detta innebär en risk för ekologisk påverkan på nattlevande djur. Vissa djur, till exempel fladdermöss, är mycket känsliga för ljus och det påverkar deras beteende. Starkt ljus gör dem desorienterade och minskar deras möjlighet att hitta föda och kan påverka möjligheten att föda upp ungar. Ett annat exempel är groddjur som lockas av ljuset till platser där de kan råka illa ut.

Petter Hafdell– Studiens syfte är att ge kunskap om hur LED-ljus påverkar djur och insekter över årstiderna och under nordiska förhållanden. Utifrån resultatet kan vi ta fram åtgärder och konkreta rekommendationer för en bättre hållbar samhällsutveckling, säger Petter Hafdell, projektledare, Trafikverket.

Studien genomförs i samarbete med naturmiljökonsultföretaget Calluna. Projektet beräknas vara klart i slutet av 2017.

* LED - Light Emitting Diode (Lysdiod)