Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Malmbanan åter öppen för trafik

Klockan 21 i torsdags kunde Malmbanan åter öppnas för trafik. Vår entreprenör VR Track, tillfälligt förstärkt med resurser från LKAB Malmtrafik, har gjort en heroisk insats med snöröjningen och tillsammans lyckades vi öppna banan 21 timmar innan prognos.

- Det har varit ett enormt jobb med att få bort all snö. Vi har haft allt från snöslungor till pistmaskin ute och snöröjt på spåren, men kring tågen har vi varit tvungen att handskotta. Ett stort tack till alla inblandade i denna insats!, säger Fredrik Rosendahl, enhetschef järnväg, distrikt Nord.

Passagerartågen 93 och 96 som stått fast i snömassorna på linjen har nu flyttats. Man har varit tvungen att flytta vagnarna en och en. Även malmtåget med ca 68 vagnar, som stått vid Vassijaure, har grävts fram.

Innan snöröjningen kunde påbörjas kring spåret har Trafikverket lavinsäkrat området, bland annat genom att spränga laviner från luften med en specialhelikopter.

Malmbanan har sedan söndagen den 26 mars varit stängd mellan Abisko och Riksgränsen på grund av flera laviner som utlösts i området. Detta i kombination med stora mängder nysnö och vindar på upp till stormstyrka har lett till kraftiga snödrev. Vädret i området har nu förbättrats.