Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Saltkällans rastplats med bänkar och bord.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Rastplatser är viktiga för trafiksäkerheten

En utvilad förare är säkrare bakom ratten. Därför har Trafikverket cirka 350 rastplatser i landet, som ska användas för tillfällig rast och vila. Vi ser ett ökat problem med att rastplatser används för camping eller bosättning.

Det har blivit vanligare att människor bor på rastplatser och att sopstationerna blir överfulla. Städningen och skötseln av rastplatserna har då blivit svårare och det har hänt att personal har blivit utsatta för våld eller hot om våld. Trafikanter har blivit utsatta för brott, exempelvis rån, och åkerier har använt rastplatserna för att ställa upp och byta mellan lastbilskombinationer under längre tid.

Det är förbjudet enligt väglagen att använda rastplatsen mer än 24 timmar utan tillstånd från Trafikverket. Om det finns campare eller bosättning på en rastplats kan Trafikverket få hjälp av Polisen att avhysa den typen av boende.

Trafikverket ser allvarligt på problemen eftersom det äventyrar trafiksäkerheten och för att det inte går att hålla rastplatserna rena och snygga. Ibland har det hänt att en rastplats blivit stängd tillfälligt för att entreprenören ska kunna reparera och städa på platsen.

– Rastplatsen ska ju vara ren och fin. Vår uppgift att se till att rastplatserna kan användas för vila och rast under körningen för den som behöver och underlätta för den tunga trafiken att stanna, säger Christian Eriksson, på Trafikverket Nationellt Underhåll.

– Vi har upplevt skadegörelse såsom sönderslagen inredning, inventarier blir stulna och människor lämnar skräp, till exempel soffor. Om inredning blir sönderslagen kan det ju finnas elektriska ledningar som kan vara rent farliga.

Trafikverkets rastplatser är till för tillfällig vila för både privatbilister och yrkestrafiken. En utvilad förare är säkrare bakom ratten inför fortsatt färd. Yrkesförare har dessutom lagkrav på vilotider.