Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Lorda Chabo.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Hon bytte Mesopotamien mot milstenar

– Jag kom till Sverige i juli 2014. Den 23 juli, säger Lorda och ler åt det exakta datumet. Två år senare, i september 2016, säkrade hon en av 25 praktikplatser på Trafikverket i Göteborg och i dag är hon anställd.

Lorda Chabo har varit i Sverige i tre år. Men hennes berättelse börjar långt från Göteborg och för länge sedan. Med lite välvilja kan vi gå ända tillbaka till bronsåldern i Mesopotamien.

I juni 2003 gör den då 21-åriga Lorda sitt sista prov i arkeologi och tar examen från universitetet i Damaskus, Syrien. Så länge hon kan minnas har nyfikenheten dragit henne mot arkeologin. De kommande två åren jobbar hon som lärare i arkeologi på universitetet i Aleppo och sedan följer sju år av utgrävningar utanför staden Kamishli i nordöstra Syrien.

– Under en till två sommarmånader var vi i fält och resten av året dokumenterade vi allt på kontoret, säger Lorda.

Att erfarenhet av fältarbete skulle komma väl till hands många år senare i ett litet land i Norden hade Lorda såklart ingen aning om då.

Arabiska våren

Åtta mil söder om Kamishli, vid Eufrats biflod Habur, ligger staden Al-Hasakah. Den 26 januari 2011 rapporterar flera medier om staden då Hasan Ali Akleh sätter eld på sig själv i protest mot den syriska regeringen. Händelsen räknas senare som gnistan till den arabiska våren och den utlösande faktorn till det syriska inbördeskriget.

Lordas familj börjar då planera för att lämna landet, och den 23 juli 2014 – datumet som är fastetsat i Lordas minne – anländer hon till Sverige och Göteborg med sin man Farah och deras två pojkar. Hon börjar plugga svenska men vill snart ut i arbetslivet.

– Jag är inte en sådan som samlar på utbildningar. Jag vill jobba, säger Lorda med ett stort leende.

Praktikplats blev till anställning

Och efter kontakter med sin handledare på Arbetsförmedlingen blir hon kallad till ett möte med Trafikverket. Med ett uppdaterat CV under armen får hon träffa en rekryterare och en vecka senare får hon beskedet om att hon säkrat en praktikplats.

– Vi var 25 stycken som praktiserade i tre månader. Bland annat fick jag kursen Arbete på väg, som var väldigt nyttig.

När praktiken var över blev Lorda erbjuden att jobba kvar. Tre månader blev sex, och nu har hon fått förlängt till december 2017 för att jobba med bland annat bergsskärning och inventering av milstenar.

– Jag jobbar med lite olika projekt, men just nu inventerar jag milstenar och uppdaterar kartor med den senaste informationen om stenarna.

De flesta av milstenarna restes under 1730-talet, långt senare än de fynd från bronsåldern som Lorda arbetat med i Syrien. Men det är kanske andra fynd som är viktigare för Lorda nu.

–Det bästa på jobbet är alla kompisar. Jag har inte varit här under så lång tid men det känns som att jag känt mina arbetskamrater länge, säger Lorda.

Lorda Chabo

Ålder: 35 år
Familj: Två söner (8 och 4 år) och mannen Farah.
Bor: Bergsjön
Jobb: Trafikverket Göteborg