Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikantveckan uppmuntrar till hållbara resor

Drygt 2 000 europeiska städer, kommuner och organisationer deltar i årets Trafikantvecka. I Sverige finns cirka 60 kommuner som tillsammans reser hållbart och smart. Veckan avslutas med en bilfri dag.

Mellan 16-22 september deltar cirka 60 kommuner i den gemensamma europeiska Trafikantveckan. Varje kommun arrangerar sina egna aktiviteter, som främst riktas till allmänheten, under årets tema: res hållbart och smart tillsammans. Veckan avslutas med en gemensam världsomspännande bilfri dag den 22 september.

Aktiviteterna sätter fokus på resor med kollektivtrafik, att cykla och gå. Det kan också handla om resfria möten, hjälp med att fylla däck med rätt lufttryck, samåkning, bilpooler, sparsam körning och trafikplanering för attraktiva och hållbara tätorter.

Vem vinner i år?

European Mobility Week tar emot tävlingsbidrag och delar ut pris till kommuner med hållbarhetsfokus. Nytt för i år är att det tävlas i två kategorier beroende på invånarantal. Vinnare presenteras senare i år, och förra året vann Malmö.

Trafikantveckan är öppen för städer, kommuner, företag och andra organisationer. Den hålls årligen den 16-22 september och arrangeras av European Mobility Week. Trafikverket är koordinator för de svenska deltagarna.