Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket snabbutbildar nyanlända ingenjörer

När järnvägsbranschen skriker efter kompetens skapar Trafikverket en snabbutbildning för nyanlända ingenjörer. 50 elever har nu påbörjat Järnvägsutbildning för nyanlända på Trafikverksskolan i Ängelholm.

Osama Al Nasrallah vill ladda om och skapa ett liv här. Han är utbildad el- och elektroingenjör från Syrien och idag är han för första gången på Trafikverksskolan i Ängelholm. Om tre månader, efter kurser i yrkessvenska, fortsätter utbildningen här och i juni 2018, när han tar examen, är han i princip garanterad anställning.

 Jag vill bidra till samhället, mitt intryck är att hela gruppen vill bidra och jobba. Vi vill ladda om och skapa ett nytt liv här, säger Osama Al Nasrallah.

Järnvägsutbildning för nyanlända

Andreas Sjöberg är avdelningschef HR på Trafikverket och initiativtagare till projekt JUNA som står för Järnvägsutbildning för nyanlända.

 Det hela började egentligen med ett rop från branschen. De hade svårt att få rätt kompetens och visste inte hur de skulle lösa rekryteringen. Samtidigt hade vi regeringsuppdraget att erbjuda nyanlända praktik, och då väcktes idén till projekt JUNA. Redan tidigt var det viktigt att skapa ett ordentligt projekt, att göra något på riktigt, säger Andreas Sjöberg.

Trafikverksskolan i Ängelholm fick uppdraget att driva projektet och snabbt knöts viktiga kontakter. Helsingborgs stad och arbetsförmedlingen hanterade rekryteringen och en förberedande utbildning. Rönnegymnasiet i Ängelholm och AMF kärnan i Helsingborg kunde erbjuda utbildning och lokaler, och branschaktörer och Trafikverksskolan tillförde branschspecifika föreläsare, praktikplatser, studiebesök och lärare i järnvägsämnen.

Antagning och kursstart

Under försommaren 2017 hölls rekryteringarna. Av knappt 200 sökande kunde 50 förväntansfulla ingenjörer påbörja utbildningen.

Osama Al Nasrallah, som lämnade Syrien för ett och ett halvt år sedan, bor nu i Landskrona. I Syrien drev han ett konsultföretag tillsammans med andra ingenjörer. Deras största arbetsgivare var den Syriska staten åt vilken de byggde skolor och sjukhus.

När kriget kom fick de lägga ner verksamheten och i stället började han arbeta som lärare i matte och fysik. När kriget eskalerade flydde han landet för att bygga en ny framtid i Sverige.

 Jag vill hitta mitt mål och lära mig något nytt, säger Osama, som nu bytt rollen som lärare mot en plats i skolbänken.

Och framtiden ser god ut för Osama och hans kurskamrater. Enligt Thomas Frost, som är ansvarig för JUNA på Trafikverksskolan, är utbildningen baserad på diskussioner med företag i branschen för att säkerställa att alla elever ska bli högvärdiga järnvägsingenjörer.

 I princip garanterar branschen anställning för alla som genomgår kursen, säger Thomas Frost.