Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Urspårning i Ludvika - Lyviksvägen nu öppen för trafik

Natten mot torsdagen den 12 oktober, klockan 02.30, spårade ett godståg ur på bangården i Ludvika, vid Lyviksvägen. Ingen människa skadades i olyckan. Kontaktledningar revs ned och en brand startade.

Det är ett tåg med totalt 36 vagnar varav 12 vagnar har spårat ur. Godståget innehöll även farligt gods, men inga vagnar med detta har spårat ur.

Det är stopp i trafiken förbi Ludvika och trafiken ersätts med bussar eller omleds. Trafikverket uppmanar resenärer att ta kontakt med sin tågoperatör för information om ersättningsbussar. För närvarande finns ingen prognos för när tågtrafiken åter kan rulla förbi Lundvika.

Just nu finns ett röjningsförbud på platsen till dess att Haverikommissionen beslutat om det fortsatta utredningsarbetet kring olyckan. Ungefär 100 meter spår är trasigt samt växel och kontaktledning.

En kommunal väg till ABB är avstängd och skyltar visar till en omledningsväg.

Uppdatering 20 oktober:

Haverikommissionen är klar med sin faktainsamling och Lyviksvägen är öppnad för trafik. Nu pågår återställningsarbetet efter att alla vagnar är bärgade och alla skador är identifierade.

Ett läckage av stora mängder diesel har inneburit att vi inte kunnat göra åtgärder i marken innan vi haft en godkänd handlingsplan för hur det ska hanteras. Efter bärgningen har även fler skador än vi tidigare bedömt upptäckts.

Prognosen är att öppna för trafik i slutet av vecka 44.