Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Innovationspris till ePilot

Projektet ePilot, med visionen om en punktlig järnvägstrafik och rätt underhållsåtgärder vid rätt tidpunkter, kammade hem pris på branschmässan Nordic Rail förra veckan.

- Samhället rör sig snabbt framåt med en utveckling som inte går att stoppa, och ePilot är experimentlådan som kan ge branschen de verktyg den behöver för att hänga med. En idékatalysator för beslutsstöd som är både efterfrågad, begriplig och som ger faktiska resultat, sa Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister och nybliven vd för Sveriges byggindustrier när hon delade ut priset Strukton Innovation Award på Nordic Rail i torsdags.

Strukton Rail delar ut sitt innovationspris till en aktör inom järnvägsbranschen och syftet är att stimulera järnvägssektorn till innovativ forskning. Vinnaren ePilot är ett utvecklings- och implementeringsprojekt med basen hos Luleå tekniska universitet och representerades av professor Ramin Karim och processledaren Ulla Juntti.

- Det är svårt att få in nya innovationer i järnvägsbranschen men nu börjar det bli mer samverkan och fler inser att hela systemet måste vara involverat så att vi arbetar mot samma mål, sa Ulla Juntti om utmärkelsen som innehöll diplom och blommor.

Det är Luleå tekniska universitet som driver projektet ePilot och Trafikverket är huvudfinansiär. Exempel på samverkansparter är SJ, Green Cargo, Infranord och LKAB. Gemensamt tar man fram och testar ny teknik för att få fram tillståndet på både infrastruktur och de fordon som passerar.

Även branschprogrammet Kapacitet i järnvägstrafiken (KAJT) var en av finalisterna och lyftes fram för arbetet med digital tågplan som lösningen på Sveriges logistikpussel.

Läs mer om ePilot här.