Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Malmbanan klarar Europas tyngsta tåg

Efter en två år lång testperiod kan nu tåg med en axellast på 32,5 ton köra den 21 mil långa sträckan Vitåfors-Luleå. Det innebär att varje malmtåg kan lasta cirka 680 ton mer än tidigare per tåg.

Det finns en stor efterfrågan på ökad trafik på Malmbanan. Efter en testperiod med omfattande förstärkningar längs banan klarar nu den 21 mil långa sträckan mellan Vitåfors och Luleå Europas tyngsta tåg. En axellast på 32,5 ton jämfört med tidigare 30 ton innebär cirka tio procents kapacitetsökning. Varje malmtåg kan nu lasta ytterligare 680 ton malm. Axellasten 32,5 ton kommer att införas gradvis och en fortsatt utredning och förstärkning av banan kommer att göras.

Testet har drivits som ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och LKAB. Inför och under testperioden har Trafikverket gjort omfattande kontroller och åtgärder och bland annat förstärkt spår, broar och trummor. Samtidigt har ytterligare ett projekt startats med LKAB och även Bane Nor – Trafikverkets norska motsvarighet – för att utreda möjligheterna till ökad axellast på sträckan Kiruna-Narvik.