Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ministern på startceremoni för fyrspåret i Skåne

Idag gick det officiella startskottet för ett av Sveriges största infrastrukturprojekt under de närmaste åren – utbyggnaden till fyrspår mellan Lund och Arlöv. Ett 60-tal inbjudna gäster närvarade, däribland infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Den efterlängtade storsatsningen ska öka kapaciteten, minska störningarna och bygga bort buller på en intensivt trafikerad sträcka på Södra stambanan.

– Kommunikation är en nyckelfaktor i projektet, säger projektchef Jens-Peter Eisenschmidt. Även om trafiken på banan ska gå under hela byggtiden, kommer närboende och även vägtrafiken på bland annat E6 att påverkas. När vi är klara kommer vi däremot ha fler och bättre vägpassager på alla orter.

Gästerna fick först en guidad busstur med regiondirektör Lennart Andersson och kommunikatör Örjan Berg vid mikrofonen. Historik om orterna blandades med projektfakta, såsom att flera stationer ska bli nedsänkta 4–6 meter mot dagens nivå, för att minska buller.

Ministern gjorde avtryck

Bussen stannade vid Åkarp station, där det var dags för själva startceremonin. Istället för ett första spadtag gjorde infrastrukturministern och barn från en förskola handavtryck i en förberedd betongform. De färdiga avtrycken kommer sedan att gjutas in på en lämplig plats i bygget.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth– Det här en oerhört viktig del i det nationella tågsystemet, och i hela det samhällsbygge som nu pågår, sa Tomas Eneroth. Detta är bara början på en rad stora infrastruktursatsningar. I mars-april ska vi ta beslut om den nationella planen med investeringar på nära 700 miljarder, varav en betydande del är järnvägsunderhåll. Nu bygger vi Sverige!

– Projektet är ett klockrent exempel på hur vi tar ett steg mot vår vision. Fler kommer att komma fram smidigt, grönt och tryggt, sa Trafikverkets överdirektör Bo Netz.

Viktigt för arbetsmarknaden

Henrik Fritzon från Region Skåne betonade att infrastruktur- och transportpolitik också är en oerhört viktig del av arbetsmarknadspolitiken:

– Järnvägspendlingen växer stort i vår region. De flesta drar en gräns vid en timmes pendling till jobbet, och ju längre man når på en timme desto fler jobb kan man tänka sig att söka.

– Vi ser möjligheter för invånare att flytta sig till nya arbetsplatser, instämde Katja Larsson från Burlövs kommun, en av flera kommunstyrelseordförande som var på plats.

NCC betonade sin erfarenhet av att bygga liknande stora anläggningar i joint ventures, även om det är första gången de gör det ihop med spanska OHL. Ignacio Botella Rodriguez från OHL betonade särskilt att de redan känner att de är del av ETT enda team här i Sverige.