Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

NextJet får permanent licens att bedriva flygtrafik till Norrland

Inom ramen för allmän trafikplikt kommer Nextjet även fortsättningsvis att bedriva flygtrafik på linjerna Gällivare–Arlanda och Arvidsjaur–Arlanda.

På grund av Nextjets ekonomiska situation återkallade Transportstyrelsen den 17 augusti 2017 Nextjets operativa licens och utfärdade samtidigt en tidsbegränsad operativ licens med en giltighetstid till och med 17 november 2017. Som en direkt följd av att Transportstyrelsen återkallade Nextjets operativa licens beslutade Trafikverket att upphandla dessa linjer.

Den 28 september 2017 inkom Nextjet med en ansökan om förnyad operativ licens utan tidsbegränsning. Transportstyrelsen beslut om att bevilja ansökan, och den nya operativa licensen gäller sedan den 30 oktober och tills vidare. Då Nextjet därmed kommer att få fortsätta att bedriva flygtrafik på linjerna i enlighet med den allmänna trafikplikten, avbryter Trafikverket sin upphandling.

Nextjets flygtrafik från Gällivare och Arvidsjaur till Arlanda bedrivs utan ersättning från Trafikverket. Transportstyrelsens beslut betyder även att Nexjet kommer att fortsätta flyga på de tre linjer där bolaget flyger upphandlad trafik till Stockholm: Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. En förutsättning för ingående av trafikavtal är att allmän trafikplikt på linjen är beslutad. När en allmän trafikplikt föreligger på en flyglinje får lufttrafikföretag utöva regelbunden lufttrafik på linjen endast under förutsättning att lufttrafikföretag uppfyller samtliga krav i den allmänna trafikplikten.