Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Pyramidmatta, foto: Torbjörn Bergkvist

Foto: Torbjörn Bergkvist

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Återvunna bildäck räddar liv

Antalet obehöriga i spåren har minskat med 38 procent. Så stor är effekten med de pyramidformade gummimattorna som förhindrar att människor genar över järnvägsspåren.

De är svåra att gå på, 15-20 centimeter höga, tillverkade av återvunna bildäck och har en livslängd på 25 år. Pyramidmattorna är testade i Hudiksvall, Gävle, Helsingborg, Sävenäs, Älvsjö och Kalmar. Syftet har varit att se om materialet har kunnat hindra spårspring.

På testplatserna med fast kameraövervakning, Gävle, Sävenäs och Ramlösa minskade antalet obehöriga i spåren sammantaget med 38 procent i jämförelse med referensplatserna där det ökade.

– Vi måste använda det som vi ser ger effekt och det här fungerar. Minskar vi det obehöriga spårbeträdandet minskar även risken för påkörningar, säger utredaren inomAlice Dahlstrand trafiksäkerhet, Alice Dahlstrand som var initiativtagare till projektet i Sverige och som talade på Transportforum. Det räcker med att vi sparar 12 förseningsminuter per år och plats för att det ska vara samhällsekonomiskt lönsamt.

Människor som genar över spåren är ett återkommande problem. Dödsfallen bland de som av olika skäl befinner sig på spåren minskar, men förseningarna och kostnaderna ökar. Kostnaden för hela landet 2016 blev 80 miljoner kronor och 2 400 förseningstimmar, alltså 100 dagar, på grund av obehöriga på spåren.

– Nu arbetar vi med ett beslutsunderlag för att materialet ska kunna beställas. Det kan ta 6 månader, sedan ska regionerna kunna göra avrop och beställa materialet.

För att nå halveringsmålet behöver antalet dödade minska med cirka åtta personer per år under perioden 2016–2020. Det är jämfört med år 2010 då 110 personer omkom i järnvägssystemet.

FOI-rapport - pyramidmattor mot obehöriga i spår (pdf)