Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utbildningen kan leda till jobb inom järnvägsbranschen.

Utbildningen kan leda till jobb inom järnvägsbranschen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket planerar ny omgång av utbildning för nyanlända

Den första omgången elever på Järnvägsutbildning för nyanlända ingenjörer (JUNA) har hunnit halvvägs i sin utbildning. Nu planerar Trafikverket för en ny grupp elever i höst.

– Det är ett projekt med bara vinnare. Eleverna får en utbildning som kan leda till jobb, järnvägsbranschen får 50 nya personer att anställa och samhället får ut nyanlända i jobb, säger Thomas Frost, utbildningens projektledare.

JUNA är Trafikverkets snabbspår till jobb. Enligt Thomas Frost finns ett antal utbildningar för nyanlända ingenjörer i Sverige men JUNA, som drivs och bekostas av Trafikverket, är den enda som är kopplad till järnväg.

Thomas Frost beskriver eleverna som motiverade och engagerade.

– För lärarna är det en motiverande grupp. De är frågvisa och intresserade. De har fått jobba med språket men de har gjort stora framsteg, säger han.

Utbildningen är inriktad mot projektörstjänster, planering och projektering.

– I praktiken ska alla ha jobb när de är klara, om de klarar utbildningen, säger Thomas Frost.

Hur stora är chanserna för jobb inom Trafikverket när utbildningen är genomförd?
– Både Trafikverket och konsultbolagen har ett stort anställningsbehov och syftet är att eleverna ska få en anställning. Utbildningen i sig är inte huvudmålet, säger Thomas Frost.

– Projektet började med en förstudie som gjordes av konsultbolaget Rejlers, som jobbar mot Trafikverket. De var då i kontakt med flera konsultbolag och med Trafikverket för att se hur stort anställningsbehovet var. I samband med det gjordes avsiktsförklaringar, fortsätter han.

Enligt Niclas Lamberg, HR-direktör på Trafikverket, är sannolikheten stor att det blir en ny omgång efter att årets elever är klara med sin utbildning.

Niclas Lamberg
Niclas Lamberg

– Jag planerar för att vi ska kunna genomföra ytterligare en start till hösten. Formellt beslut ska tas under våren, säger han och fortsätter:

– Helst skulle jag vilja utvärdera först men vi kommer att nog att få dra igång andra omgången först och utvärdera den första omgången efter det.

Hur stor är chansen att det blir en andra omgång?
– I nuläget ser det väldigt positivt ut. Under förutsättningar att vi löser finansieringen så startar vi en ny omgång till hösten.

– Vi skulle också gärna se att vi parallellt kör en utbildning för ingenjörer som inte behöver svenskdelen först, utan bara järnvägsteknik, som är öppen att söka för många fler. Det tror jag inte att vi mäktar redan till hösten men en målsättning är att kunna starta den 2019.


Mohammed Diaa Alzoubi, Rima Ghalyoun och Koman Ismail är tre av eleverna på JUNA. Klicka på länken nedan för att läsa om varför de började på utbildningen och vad de tycker om den.