Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Adoptera ett körsbärsträd till din trädgård

I samband med alla hjärtans dag vill Trafikverket passa på att sprida kärlek. Ett 20-tal fina körsbärsträd söker nu nya, trädgårdar att blomma i. Intresserad? Hör av dig.

Bygget av fyra spår mellan Lund och Arlöv pågår för fullt. Vid Burlövs station flyttas nu bullerskyddsvallen inför arbetet med de fyra spåren och den nya stationen. För Trafikverket är det viktigt att man värnar om miljön och dem som bor i det område där man bygger. Som en kärleksfull present i samband med Alla hjärtans dag ska intresserade i närområdet nu få adoptera de vackra körsbärsträden som inte längre kan stå kvar vid Burlövs station.

- Vår miljöavdelning tyckte att vi skulle återanvända träden och då föreslog jag att folk i närområdet skulle få adoptera träden, säger Eva Oskarsson, kommunikationsansvarig, region syd.

- I stället för att slänga dem så vill vi ge tillbaka något till dem som bor i området när vi nu har varit tvungna att gräva upp träden.

Alla hjärtans dag blev ett bra tillfälle att hitta nya ägare till de 4-6 meter höga körsbärsträden. Men intresserade kan självklart höra av sig även efter alla hjärtans dag. Träden är av arten Prunus Avium, men kallas också fågelbär eller sötkörsbär. Träden ger små söta bär som både fåglar och människor kan äta.

- Vi vill hitta några som kan ge de här träden lite extra kärlek, så att de kan blomma vackert under våren igen, säger Eva Oskarsson.

Hur nära måste man bo för att få adoptera träden?

- Det ska vara rimligt. Vi kan inte åka land och rike runt med träden utan det får bli i närområdet - Arlöv, Åkarp och Hjärup. Vi vill helst att de är kvar på ungefär samma ställe som vi har tagit dem.

Är du intresserad vill vi att du hör av dig. Trafikverket hjälper till med transporten hem till din trädgård. Vi kan inte garantera att träden klarar sig på den nya platsen, men med mycket kärlek och omsorg kan trädet troligen blomma vackert igen.