Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Utbyggnad till Dubbelspår Stenkumla - Dunsjö. Järnvägsprojekt Hallsberg - Degerön. Foto: Kerstin Ericsson

I påsk fortsätter arbetet med att bygga dubbelspår mellan Hallsberg och Degerön. Foto: Kerstin Ericsson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket förbättrar järnvägen i påsk

Färre resenärer åker tåg under påsk. Därför passar Trafikverket på att förbättra järnvägen. Här är några saker att tänka på för dig som väljer tåget i påsk.

För att påverka trafiken så lite som möjligt görs flera stora arbeten på järnvägen under påsken då färre arbetspendlar med tåg. Arbetena är planerade sedan länge. Därför är tågbolagens tidtabeller redan anpassade efter påskens banarbeten. Kontakta ditt tågbolag om du vill veta mer om hur de har planerat trafiken, restider och ersättningstrafik. Påverkan på tågtrafiken blir det bland annat i storstadsområdena. Inga arbeten sker i norra Sverige i påsk som innebär avstängningar eller begränsad framkomlighet.

För att rusta järnvägen för dagens trafik och framtidens behov är det nödvändigt med banarbeten. Påsken är den helg på året då flest planerade banarbeten utförs.

– Många banarbeten kommer att ske under påskhelgen, inte minst i storstadsområdena. De innebär viss påverkan på tågtrafiken men färre berörs än under en vardag då många arbetspendlar. Därför passar vi på att genomföra många nödvändiga arbeten på järnvägen, säger Catrine Carlsson chef för avdelningen Trafik på Trafikverket.

De omfattande arbeten som görs under påsk minskar sårbarheten och förstärker järnvägens kapacitet. Flera av våra arbeten kräver att tågtrafiken stängs av helt, både för att kunna utföra arbetet rent praktiskt, men också för att arbetsmiljön ska vara säker. Vi sätter alltid säkerheten i första rummet.

Påskens större arbeten på järnväg som påverkar trafiken sker i södra Sverige och visas i kartan nedan. Om du klickar på kartan finns en pdf-fil med karta i större format, beskrivningar av var det är avstängningar och begränsad framkomlighet i påsk samt vilken trafikpåverkan banarbetena har.


Att tänka på i påsktrafiken

För dig som ska ut och resa på väg under påskhelgen finns en del du bör tänka på.
Läs mer om påsktrafiken på väg

Håll dig uppdaterad

Ta hjälp av Trafikverkets trafikinformation innan du ger dig ut på resa. Du hittar den på webbplatsens startsida. Här finns aktuell information om tågtrafiken. Här får du också veta om det är till exempel vägarbeten eller tjälskador på den väg du tänkt ta. Ibland kan det vara bättre att ta en omväg eller välja en annan väg för att det ska gå smidigare!

Trafikinformation på startsidan