Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet

I ett inslag på Rapport /SVT onsdagen den 7 mars hävdas det att Trafikverket avser att spara pengar genom att överlåta ansvar och underhåll av 2000 mil väg.

Detta stämmer inte då det inte ligger i Trafikverkets intresse eller att det finns något beslut om att samlat driva en sådan utveckling.

Trafikverket utvecklar och förvaltar det statliga vägnätet på drygt 10000 mil samt betalar ut ekonomiskt stöd för ytterligare 7500 mil väg i Sverige. Trafikverket har inte i uppdrag att spara pengar genom att dra in vägar utan att anpassa vägsystemet efter samhällets trafikbehov. Att överföra en väg eller vägdel till en enskild väghållare utvärderas från fall till fall. Detta sammanfaller oftast med ett utvecklingsarbete för ett större trafikområde så som var fallet för det exempel som togs upp i Rapports inslag.

Uppdraget innebär bland annat att ständigt följa trafikutvecklingen, till exempel i form av antalet fordon. Vi anpassar vägnätet efter det, vilket också kan innebära en översyn om vägen ska tillhöra det statliga, kommunala eller enskilda vägnätet. Det finns dock inget självändamål i arbetet att lägga över ansvaret för en väg på någon annan.

Inslaget använder rapporten "Översyn väghållaransvar" från 2012, den finns att ladda ner i webbutiken.

Översyn väghållaransvar (webbutiken)

Vill du läsa mer om väghållaransvar?

Väghållaransvar