Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Färdplan med klimatkrav

Inom två år ska alla aktörer inom byggsektorn ha kartlagt sina utsläppskällor. Tio år senare ska klimatutsläppen ha minskat med hälften. Det är de gemensamma målen när byggsektorn är klar med sin färdplan för ett fossilfritt Sverige.

Nu är färdplanen antagen och alla är med på tåget. Det konstaterar Håkan Johansson, nationell samordnare för klimat och energifrågor på Trafikverket.

– Som beställare har vi redan kommit en bit, men det gäller att få alla med på vagnen. Vi ser att en gemensam färdplan för branschen ger oss på Trafikverket ytterligare draghjälp i vårt arbete mot klimatneutral infrastruktur.

Trafikverket har tillsammans med andra aktörer i bygg- och anläggningsbranschen tagit fram en färdplan mot klimatneutralitet år 2045.

Skanska har lett arbetet efter förfrågan av Fossilfritt Sverige. Detta är en av flera färdplaner som ska tas fram inom olika branscher för att göra dessa fossilfria och samtidigt stärka deras konkurrenskraft. I april överlämnades planen, tillsammans med andra branschers färdplaner, till regeringen.

– Från klimatkravens införande 2015 till år 2020 räknar vi att klimatkraven ska minska klimatpåverkan från byggande och underhåll i infrastrukturen med 15 procent. Vårt mål är att infrastrukturen ska vara klimatneutral senast 2045, säger Håkan Johansson.

Färdplanens första steg är att år 2020 ska alla aktörer inom byggsektorn ha kartlagt sina utsläppskällor och satt klimatmål. Tio år senare ska klimatneutrala produkter finnas på marknaden och då ska byggsektorns klimatutsläpp ha minskat med 50 procent jämfört med 2015 års nivåer.