Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Missa inte Malin i rutan

Ingenjör, revisionsledare – och tidigare landslagsstjärna i fotboll. Malin Lovén (mer känd som Andersson) har nytta av sin idrottsbakgrund i arbetet på Trafikverket. Snart kan du se henne medverka i Bragden, ett TV4-program som leds av Gunde Svan.

Malin Lovén
Malin Lovén, medarbetare på Internrevisionen och tidigare landslagsstjärna i fotboll, syns snart i tv-programmet Bragden ihop med andra idrottsprofiler.

– Nästan hela min familj kommer från vägsidan. Min pappa jobbade med kvalitetsrevision och det inspirerade mig också. Jag har en bakgrund på fältet som projektledare, arbetsledare och utsättare, både på hussidan och sedan inom väg, säger Malin.

När fotbollskarriären avslutades gick hon över till en heltidsanställning på internrevisionen, som bildats när Vägverket och Banverket slogs ihop till Trafikverket. Malins särskilda bevakningsområde är arbetsmiljö, men hon deltar i alla slags revisioner.

– Beroende på vad vi ska titta på sätter min chef ihop oss i lag. Vi brukar vara ett team på minst två som genomför revisionerna, men tar även in specialister vid behov om vi ska gå på djupet, förklarar Malin.

Just lagarbete ligger henne av förklarliga skäl varmt om hjärtat – hur människor fungerar i grupp och hur får man laget att arbeta tillsammans mot ett mål.

Har du nytta av dina erfarenheter från fotbollen i ditt yrke? – Absolut! Framför allt när det gäller att anpassa sig och ta ansvar för andra människor. Vi är ett team som ska lyfta varandra och prestera tillsammans. Att visa respekt för varandra och kunna lita på varandra är lika viktigt i alla sammanhang.       

– Som revisionsledare är det också viktigt att kunna vara ledare även om man inte är chef. Att ha möten med chefer och andra befattningshavare så att saker händer, och följa upp att det vi rekommenderar leder till åtgärder. Här har jag nytta av min tidigare roll som lagkapten och förbundskapten.

Vad har arbetsmiljö och revision gemensamt med fotboll och idrott? – Den interna arbetsmiljön är viktig var man än är, att man respekterar alla så att alla mår bra. Hur behandlar vi varandra, på och utanför planen? Hur får man bete sig på läktaren? Jag tycker att vi har kommit långt med det här på Trafikverket, men det är viktigt att ha dagliga samtal för att komma tillrätta med oegentligheter. Var och en har ansvar att anmäla det man ser.

– Alla är bra på olika saker och ska våga vara bra på sina egna styrkor. Det handlar om att komplettera varandra och kunna lita på varandras kompetens. Samtidigt måste man förstås ha en hög lägstanivå inom andra områden.

Vad är det roligaste med ditt jobb? – Att man får se så många olika verksamheter, och kan bidra till förbättringar som gör Trafikverket till den attraktiva arbetsgivaren vi vill vara.

Malins aktiva tid som spelare och lagkapten i landslaget sträcker sig mellan 1994 till 2005. På meritlistan finns Diamantbollen 1995, tre olympiader (OS 1996, 2000 och 2004), fyra europamästerskap (två EM-silver), tre världsmästerskap (VM-silver 2003) och fem SM-guld med Älvsjö AIK.

Efter sin spelarkarriär var Malin förbundskapten för U23-landslaget i ungefär sex år, samtidigt som hon påbörjade en deltidstjänst inom kvalitetsrevisionen på dåvarande Vägverket.

Håll utkik efter Malin i tv-rutan i programmet Bragden på TV4! Första programmet sänds 26 maj 2018.