Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket upphandlar ny trafik på fem linjer med allmän trafikplikt

Efter att flygoperatören Nextjet den 17 maj försattes i konkurs, ställdes bland annat bolagets flygningar på fem linjer med allmän trafikplikt in. Berörda linjer till och från Arlanda är: Gällivare, Arvidsjaur, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

− Vi påbörjar nu omedelbart nya upphandlingar för linjerna, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Linjerna till och från Arvidsjaur och Gällivare har Nextjet trafikerat kommersiellt, det vill säga utan ensamrätt och utan ersättning från Trafikverket. För Arvidsjaur – Arlanda har Trafikverket sedan tidigare fattat beslut om att göra en ny upphandling, och har nu även fattat beslut om att handla upp trafik på linjen Gällivare – Arlanda. Trafiken för båda linjer handlas upp fram till oktober 2019, vilket innebär fram tills innevarande avtalsperiods slut.

− Utifrån regelverket bedömer vi att trafiken kan starta på dessa linjer under mitten av september, säger Lena Erixon.

På linjerna till och från Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Nextjet flugit enligt avtal med Trafikverket. Därmed kan Trafikverket nyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och göra en direkttilldelning av trafiken för en period av sju månader.

− Vi undersöker nu förutsättningarna bland operatörer att kunna börja trafikera linjerna, säger Lena Erixon.

Parallellt initieras på de tre linjerna en upphandling för att säkerställa trafiken efter sjumånadersperioden och fram till oktober 2019.

För att lindra effekterna av flyguppehållen samarbetar Trafikverket med berörda regionala kollektivtrafikmyndigheter.

Fakta

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift.

Förutsättningar för allmän trafikplikt och upphandling av regelbunden flygtrafik regleras i EU:s lufttrafikförordning nr 1008/2008.