Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fängelse för man bakom illegal trafikskola

En man som drivit illegal trafikskola i bland annat Karlstad, Karlskoga och Åmål har blivit dömd i Värmlands tingsrätt. Mannen döms till fängelse i 18 månader för bokföringsbrott och grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i fem år.

– Det är en viktig dom med ett starkt signalvärde som vi hoppas leder till att den illegala trafikskoleverksamheten, som vi vet finns på många platser i landet, upphör på sikt, kommenterar Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Det är första gången som en illegal trafikskola prövas som ekonomisk brottslighet. Huvudmannen bakom den illegala trafikskoleverksamheten med bas i Karlstad har blivit dömd till fängelse i ett och ett halvt år och fått näringsförbud i fem år.

– Det är viktigt att våra kunder kan känna en trygghet i att utbildaren är seriös och laglig och domen visar även att det är viktigt att vi myndigheter som redan idag arbetar mot olaglig förarutbildning fortsätter vårt samarbete.

Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Skatteverket, Trafikverket och Transportstyrelsen arbetar tillsammans för att skapa sunda konkurrensförhållanden inom trafikskolebranschen.

Genom att dela iakttagelser och byta information mellan myndigheter skapas bättre möjlighet att komma åt personer som bedriver olaglig förarutbildning och stävja illojal konkurrens. Det är bakgrunden till ett samarbete som har börjat ge resultat.

Exempel på områden som kan initiera utredningsarbete är:

  • Bilar med dubbelkommando
  • Inga tillstånd till handledarskap
  • Lång årlig körsträcka

Andra åtgärder är att förse den som ska ta körkort med tydligare information om vad han eller hon kan kräva av sin utbildare, bland annat F-skattsedel, kvitto och tillstånd från Transportstyrelsen.

– Det är viktigt att blivande körkortstagare inte blir lurade av oseriösa aktörer utan förstår vilka krav som ska ställas på en bra och laglig förarutbildning, säger Kristina Hagberg.