Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Stämningen var på topp under fredagens examen för eleverna på JUNA. Foto: Frida Vilhelmsson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Jublande glada ingenjörer tog examen

Det var under jubel och applåder som Juna-eleverna tog emot sina diplom. Efter ett års studier var det dags för examenshögtid i hörsalen på Trafikverksskolan i Ängelholm.

De började med en kurs i yrkessvenska, följt av kurser i banteknik, signalteknik och annan kunskap som rör järnväg. Längs vägen har de varvat teori och praktik med föreläsningar från konsultföretag i branschen.

– Vi är flera konsultfirmor som har varit här och föreläst. Jag har nog aldrig att jag har fått sådan respons någon annanstans, säger Thomas Axelsson på ÅF.

I fredags var det slutligen dags för examen. Projektledare Thomas Frost och Trafikverkets HR-direktör Niclas Lamberg talade till eleverna under högtiden.

– Jag har följt er hela året och fått höra om vilket enormt engagemang som finns hos er, sa Niclas Lamberg. Jag hälsar er välkomna i branschen. Varmt lycka till!

Efter lyckönskningarna fick eleverna en efter en ta emot diplom, under stort jubel och applåder från klasskompisarna.

49 elever – samtliga nyanlända ingenjörer, från bland annat Syrien – har gått utbildningen. Flera av dem har redan fått jobb. Exakt hur många vet inte projektledaren Thomas Frost förrän alla enkätsvar kommit in men av 32 elever svarade 15 att de hade fått jobb. Utöver dem har flera varit på intervjuer och inväntar besked.

Rima Lundin är en av dem som fått jobb. Hon flyttade till Ängelholm, tillsammans med sin familj, för att gå Juna-utbildningen. Nu blir det flytt igen. Den här gången till Malmö. I september börjar hon som spårprojektör på Sweco.

– Jag har hittat lägenhet i Malmö och ska flytta om några dagar, säger hon.

Rima Lundin och Koman Ismail. Foto: Frida Vilhelmsson

Koman Ismail har fått flera jobberbjudanden och vet ännu inte vilket jobb han kommer att tacka ja till.

– Jag har flera alternativ. Eventuellt blir det klart nästa vecka, säger han.

För Aseel Avo Asbaas del blev det inte mer än två dagars ledighet efter examensdagen. Hon började sin anställning på ÅF i Helsingborg redan under måndagen den här veckan.

– Jag har fått jobb inom banteknik. Det blev klart för en månad sen, säger hon.

Aseel Abo Asbaa, Rima Lundin, Mais Bagdadi och Mohammad Diaa Alzoubi. Foto: Frida Vilhelmsson

Thomas Axelsson, sektionschef inom järnväg på ÅF, tror att fler elever från klassen kan få jobb där.

– Vi funderar på att anställa fler, för de är duktiga och pålästa och det är ett härligt gäng!

HR-direktör Niclas Lamberg är väldigt nöjd med utbildningen och hoppas att det kan bli en fortsättning, men förutsättningen är att man hittar en finansiell lösning.

– Jag ser gärna en fortsättning. Antingen helt i Trafikverkets regi eller i samarbete med branschen.

– Det blir tidigast i början av nästa år i så fall. Upplägget är framgångsrikt så det vore synd att inte använda det även fortsättningsvis, säger Niclas Lamberg.

Trafikverkets HR-direktör Niclas Lamberg och Thomas Frost, projektledare för JUNA. Foto: Frida Vilhelmsson