Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Klart med flygtransfer till Arvidsjaur, Gällivare, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele

(Nyhet uppdaterad) Nu är det löst med flygtransfer till och från Arvidsjaur, Gällivare, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Redan i dag startar trafiken till Arvidsjaur och på måndag den 18 juni till Gällivare, Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

Trafikverket anordnar tillfällig anslutningstrafik i samverkan med Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten och Region Västerbotten, tills flygtrafiken på linjerna kommer igång.

Anslutningstrafikens tider för Arvidsjaur anpassas till flygets inrikes reguljära avgångar samt ankomster på Skellefteå Airport till och från Stockholm Arlanda enligt tidtabell. Arjeplog och Sorsele ansluts till Skellefteå via Arvidsjaur.

För Gällivare anpassas anslutningstrafikens tider på motsvarande sätt till Kiruna Airport. För mer information hänvisas till Länstrafiken Norrbottens webbsida, som uppdateras löpande.

Anslutningstrafikens tider för Hemavan, Vilhelmina och Lycksele anpassas till flygets inrikes reguljära avgångar samt ankomster på Umeå Airport till/från Stockholm Arlanda enligt tidtabell.

– Den tillfälliga anslutningstrafiken lindrar effekterna av uppehållen i flygtrafiken, och det är viktigt för resenärerna, säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket.

Bakgrund

Efter Nextjets konkurs har Trafikverket tilldelat flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Trafikstarten sker 1 juli.

Amapola Flyg AB kommer även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats. Trafikstart 12 augusti (flygplatsen har semesterstängt). Ingen flygtransfer är planerad.

För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och har gjort en tilldelning av trafiken för en period av sju månader.  Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter perioden och fram till oktober 2019.

För linjerna Arvidsjaur och Gällivare, som omfattas av en annan upphandling, är den preliminära trafikstarten mitten av september.

Fakta, trafikavtal

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.