Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket och MSB kompletterar Rakel med mobila datatjänster

Trafikverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska samarbeta i ett projekt där aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar ska få tillgång till mobila datatjänster. Det blev klart idag.

För att lösa behovet av telematik, det vill säga kommunikation mellan mobila enheter vid exempelvis trafikövervakning, har Trafikverket upphandlat en lösning för mobil dataöverföring.

Genom ett nytt samarbete med MSB kommer användare inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar kunna använda Trafikverkets lösning för att få mobila datatjänster som exempelvis bild- och dataöverföring. Bedömningen är att tekniken ger en ökad säkerhet och robusthet för användarna.
Målet är att lösningen ska komma myndigheter till del andra kvartalet 2019.

Det finns i dag inget beslut om när nuvarande Rakel ska ersättas. Som det ser ut i dag kommer Rakel fortsätta förvaltas och utvecklas parallellt med en ny kommunikationslösning under många år framåt.

Fakta MVNO

Trafikverkets lösning kallas MVNO och står för Mobile Virtual Network Operator. Tekniken innebär att man skapar en mobiloperatör utan ett eget radionät och gör det möjligt att överföra data via kommersiella nät.