Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Foto: Conny Svensson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Fler omkom i vägtrafiken under första halvåret 2018

136 personer omkom i vägtrafiken under första halvåret 2018 visar preliminära siffror från Transporstyrelsen. Det är 24 personer fler jämfört med samma period 2017.

Av de omkomna hade 85 färdats i bil, 27 på motorcykel, fyra på moped, fem på cykel och 11 var fotgängare. Det är bland oskyddade trafikanter den största ökningen skett. Antalet omkomna motorcyklister har ökat från 11 till 27.

– Vi har mer trafik än någonsin vilket ställer högre krav på infrastrukturen, på säkra fordon och att trafikregler följs, säger Maria Krafft, måldirektör i Trafikverket.

Under 2017 omkom 253 personer i trafiken, vilket är den lägsta siffran sedan 1940-talet.I arbetet med Nollvisionen finns ett nationellt etappmål på max 220 omkomna år 2020 som kräver ständiga förbättringar. Men det finns flera viktiga indikatorer som tyvärr inte utvecklas i tillräckligt positiv takt: För få förare följer hastighetsgränsen, andelen onyktra förare ökar, regelefterlevnad i mc-olyckor är låg, för få cyklister använder hjälm och andelen mil väg med mötesseparering på statligt vägnät ökar långsamt.

– På kort sikt är ökad hastighetsefterlevnad central. Nya medel är också öronmärkta för utökning av mittseparering, trafiksäkerhetskameror, nykterhetskontroller och satsning på ny teknik som mer effektivt räddar liv, säger Maria Krafft.