Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

trafikantvecka
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Över 2 000 kommuner i 46 länder med på Trafikantveckan

Varje år den 16-22 september inträffar den europeiska trafikantveckan, ett initiativ för att uppmärksamma och skapa engagemang kring hållbara resor och transporter. I år medverkar nära 2 400 europeiska kommuner, däribland ett femtiotal från Sverige.

– Att skapa förutsättningar för hållbara resor och transporter är mycket viktigt och det kräver långsiktigt arbete och uthållighet, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket. Den europeiska trafikantveckan uppmärksammar detta och visar upp de många goda exemplen som finns, både i våra svenska kommuner och utomlands. Här kan vi lära mycket av varandra.

Från och med år 2016 har Trafikverket samordningsansvaret för Trafikantveckan. Vi tar fram underlag och förmedlar information till de kommuner och andra aktörer som vill medverka i Trafikantveckan. Tidigare låg detta ansvar hos Naturvårdsverket.

Gröna parker, cykelstationer och bilfria dagar

Kommunerna som medverkar under Trafikantveckan skapar och utför sina egna initiativ. I Sundbybergs kommun arrangeras så kallade "popup-parker" där parkeringsplatser blir mötesplats och gröna rum. Kommunen kommer också att erbjuda cykelservice och information.

De kommuner som deltar kan välja att fylla veckan med temporära insatser som i Borlänge kommun. Borlänge delar ut presenter till cyklister för att uppmuntra cykling, ger frukostpåsar till bussresenärer på Stationsgatan och medverkar på Borlänge marknad med bland annat uthyrning av elcyklar och information om biogas- och elbilar samt kollektivtrafik. Kommunerna kan också använda Trafikantveckan som ett startskott för mer permanenta åtgärder. Ett exempel är Örebro kommun, som inviger en ny cykelservicestation den 19 september.

Trafikantveckan avslutas den 22 september med en bilfri dag. I år arrangeras den i Avesta, Eslöv, Lund, Stockholms stad, Svedala kommun och Österåkers kommun.