Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Årstabrons renoveringsarbete prisas. Foto: Göran Fält

Årstabrons renoveringsarbete prisas. Foto: Göran Fält

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverkets broprojekt får europeiskt pris

Den 11 september belönades Trafikverkets projekt ”New steel deck old Årsta Bridge” med ett europeiskt kulturarvspris, för sitt varsamma renoveringsarbete av gamla Årstabron.

Bron renoverades av Skanska och Ramboll, på uppdrag av Trafikverket. Sedan augusti 2015 är bron öppen för trafik och nu har man alltså tilldelats priset, "a Special Award for European Cultural Heritage", för sitt arbete.

Gamla Årstabron i Stockholm färdigställdes 1929 och bär varje dag cirka 300 000 passagerare med tåg in och ut ur Stockholms innerstad. Bron är ett statligt byggnadsminne och därför behövde renoveringen genomföras utan att brons utseende förändrades. Upprustningen innebar att spårplanet på brodäcket byttes ut i 15 etapper.

− Under 2015 genomförde Trafikverket en rad insatser för att rusta upp järnväg och möta det ökade transport- och resebehovet. Renoveringen av Årstabron var ett spektakulärt och framgångsrikt projekt först och främst för att alla aktörer som medverkade i projektet överträffade sig själva säger Ibrahim Coric, chef på enheten Tillstånd Byggnadsverk på Trafikverket.

European Steel Bridge Awards delas ut vartannat år för att ge "ett erkännande till enastående stål- och sammansatta broar som framhäver de många fördelarna med stål i hållbar konstruktion, produktion, ekonomi och arkitektur".

Årstabron

Byggherre: Trafikverket
Arkitekt: Henrik Kreüger/ Cyrillus Johansson
Konstruktör: Ramboll
Stålentreprenör: Skanska Sverige AB