Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

Mattias Jägerskog tar emot priset som årets miljöinnovatör av Sven Hunhammar.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Årets miljöinnovatör vill inspirera till att bygga tillit

Vid galan Talent Excellence Award delade Trafikverket ut priset ”Årets miljöinnovatör” till Mattias Jägerskog, ordförande för samåkningsrörelsen Skjutsgruppen. Han vill inspirera andra till att hjälpa människor att komma närmare varandra och bygga tillit.

Skjutsgruppen är en ideell organisation med över 70 000 deltagare som erbjuder varandra skjuts när de har tomma platser i bussar, båtar och bilar. Med hjälp av en app kan deltagarna be om eller erbjuda skjuts.

Glad vinnare som med hjälp av modern teknik jobbar för att öka hållbarheten. Fotograf Kristofer Hedlund

– Jätteroligt att Trafikverket uppmärksammar det vi som privatpersoner gör för att öka hållbarheten i samhället. Mitt projekt/app har handlat om att öka hållbarheten från tre perspektiv: Socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Jag hoppas att det här priset inspirerar fler till att hjälpa människor att komma närmare varandra och tillsammans bygga tillit, säger Mattias Jägerskog, årets miljöinnovatör.

Motiveringen till priset löd:

"Klimat- och miljöpåverkan från transporterna måste minska. Effektivisering och digitalisering är viktiga verktyg i den nödvändiga omställningen. Mattias Jägerskog skapar med Skjutsgruppen ett utmärkt exempel på hur vi genom att använda modern teknik kan utnyttja transportsystemet bättre här och nu, och samtidigt skapa nya relationer mellan trafikanterna."

Det var första gången Trafikverket delade ut priset "Årets miljöinnovatör".

– Vi vill visa att vi är en myndighet som tar ansvar och som ser allvarligt på att vår planet står inför stora miljöutmaningar. Transportsektorn står idag för en tredjedel av utsläppen av koldioxid i Sverige och dessa måste minska snabbt om vi ska nå klimatmålen i tid, säger Sven Hunhammar, måldirektör på Trafikverket.

Fotograf: Kristofer Hedlund