Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Propellerflygplan på marken.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Trafikverket upphandlar flygtrafik 2019–2023

Nu gör Trafikverket en ny upphandling av trafiken på alla flyglinjer med allmän trafikplikt för perioden oktober 2019–oktober 2023. Trafikverket ansvarar för statens avtal om flygtrafik på linjer där det saknas förutsättningar för kommersiell trafik.

Upphandlingen ställer delvis nya krav på operatörernas ekonomi och trafikens kvalitet. Tillsammans med en tydligare uppföljning av trafiken från Trafikverkets sida ska det bidra till en stabil flygtrafik för resenärerna.
Upphandlingen sker enligt EU:s lufttrafikförordning och omfattar fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik:

  1. Pajala–Luleå
  2. Östersund–Umeå
  3. Sveg–Stockholm/Arlanda
  4. Gällivare–Arvidsjaur–Stockholm/Arlanda
  5. Hemavan–Kramfors–Stockholm/Arlanda
  6. Vilhelmina–Lycksele–Stockholm/Arlanda
  7. Torsby–Hagfors–Stockholm/Arlanda

Ska ge basutbud

Trafikverket har i uppdrag att ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls av någon annan och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikverket ska verka för en grundläggande tillgänglighet, vilket kan beskrivas som ett basutbud för dagligt resande.

EU:s lufttrafikförordning

Vad som gäller för allmän trafikplikt och upphandling av regelbunden flygtrafik bestäms i EU:s lufttrafikförordning 1008/2008. Förordningen talar om under vilka förutsättningar och hur en medlemsstat kan köpa regelbunden flygtrafik.
Först måste Trafikverket införa allmän trafikplikt. Förordningen fastställer ramarna för när allmän trafikplikt är nödvändig och lämplig. När allmän trafikplikt finns på en linje får flygföretag i EG ha regelbunden flygtrafik på linjen bara om trafiken uppfyller alla krav i som ställs i trafikplikten.