Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Västra stambanan norr om Skövde är återställd

De teknikhus som brandskadades söndagen 14 oktober på sträckan Väring – Moholm utmed Västra stambanan är nu helt återställda. Trafiken kan gå förbi området utan störningar.

Det var den 14 oktober som en högspänningsledning antände ett teknikhus på sträckan Väring-Moholm på Västra stambanan. Strömmen tog sig via rälen bort till nästa teknikhus och skadade även det.

– Det var så hett att makadamen smälte och blev som en glasmassa, säger Tony Andersson, en av tre projektledare som jobbat med återställandet av teknikhusen.

Nytt teknikhus fick byggas i verkstad

Teknikhuset som skadades lindrigast var återställt redan den 16 oktober, men teknikhuset närmast högspänningsledningen brann ner och något färdigt hus att ersätta det med fanns inte.

– Den 22 oktober fick vi det nya teknikhuset levererat hit på en lastbil från Nässjö. Ett digert förarbete har gjorts. Bland annat har sönderbrända kablar och signaler bytts ut, samt att man anlagt nya fundament för det nya huset, säger Tony Andersson.

Natten till idag, den 24 oktober, kopplades det sista in och kontrollerades flera gånger. Nu är sträckan helt återställd och resenärer ombedes kontakta sitt tågbolag för information om sin resa.