Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

bild skylt stenskott
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Problem med stenskott och beläggning på väg 66

Helgen 3-4 november började beläggningen på väg 66 släppa och fastnade på bildäcken. Även småsten släppte och orsakade stenskott. Vi utreder nu orsaken till problemen.

I början av september gjordes ett beläggningsarbete på väg 66 mellan Ludvika och Smedjebacken. Förra helgen började beläggningen släppa och fastnade på bildäcken. Även småsten släppte, som gjorde att bilarna fick stenskott.

Vi vet i dagsläget inte varför det har blivit så här. Tillsammans med entreprenören Peab utreder vi vad som kan ha skett. Det kan handla om klimat, temperatur, materialval, entreprenörens utförande eller vår egen beställning.

Entreprenören har sandat och sopat för att åtgärda de akuta problemen. Sopningen fortsätter vid behov. Skyltar med varning för stenskott och slirig väg har satts upp.

Vi ser att förseglingen fortsätter att släppa sten, men i mindre omfattning än tidigare. Kladdet som uppstod förra helgen stannade av efter sandningen samma helg och har, av det som vi fått veta, inte uppstått igen. Skulle det problemet komma tillbaka är vår plan att sanda vägen, säger projektledare Carl Magnusson.

Många ansöker om skadestånd

De som har fått skador på bilen har möjlighet att ansöka om skadestånd. I skrivande stund har vi fått in cirka 150 skadeståndsärenden kopplade till väg 66. Men hur många av dem som kommer att få ersättning vet vi inte idag.

Det som avgör ifall vi betalar ut skadestånd eller inte, är ifall skadan uppkommit genom att vi agerat vårdslöst när vi upptäckte att det var problem. Vi tittar på vilka åtgärder som vidtogs och hur snabbt det gjordes, säger ställföreträdande chefsjurist Johan Barkelius.