Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Hasan Alhousain började som praktikant och är nu fast anställd i delprojekt Lovö. Foto: Eva Jonsson

Hasan Alhousain började som praktikant och är nu fast anställd i delprojekt Lovö. Foto: Eva Jonsson

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Hasans praktik ledde till fast anställning

Trafikverkets satsning på praktik i staten och moderna beredskapsjobb ger resultat. Ett lysande exempel är Hasan Alhousain, som flydde krigets Syrien. Efter en kort praktikperiod är han nu fastanställd projektingenjör inom E4 Förbifart Stockholm.

Det går inte många sekunder av intervjun förrän det märks att Hasan är en person med drivkraft utöver det vanliga. För att ha varit i Sverige endast tre år talar han dessutom oväntat bra svenska.

– Jag vill att kollegorna rättar mig, det sa jag redan från början. Det gör mig inte arg eller ledsen, tvärtom har det hjälpt mig väldigt mycket. En del grammatik hade jag innan, men först när jag blev aktiv med svenskar på en arbetsplats började jag verkligen prata, förklarar Hasan.

Självstudier på Youtube

Med en färsk civilingenjörsexamen i bagaget lämnade han sitt krigshärjade hemland för Sverige i juli 2015. Efter två månader på flyktingförläggning i Växjö bodde han hos en bekant på Gotland i väntan på uppehållstillståndet, som blev klart i mars 2016. Då kunde han registreras hos Arbetsförmedlingen och börja läsa SFI (Svenska för invandrare). Efter tre månader på högsta nivån var examen klar – Hasan hade nämligen redan studerat med hjälp av Youtube och grammatiksidor på nätet.

– Sedan blev jag inneboende i Stockholm och läste grund 2, 3 och 4 på Komvux. Efter nivåtest kunde jag hoppa över grund 1. För att kunna få behörighet till universitetet började jag efter det på Sva, Svenska som andraspråk. Där har jag tagit två av tre kurser.

Det som avbröt studierna var Arbetsförmedlingens fråga om han ville praktisera på Trafikverket, som valde ut några personer. Det ville han, och började i december 2017. De tre första månaderna klarade Hasan dessutom parallellt med andra nivån på Sva.

Från central placering till delprojekt

Hasan blev placerad hos Förbifart Stockholm och fick lära sig mycket om delprojekten.

– Jag gick utbildningar som alla går på projekten och lärde mig om programmen och systemen vi använder. Min chef gav mig passande uppgifter, bland annat inom miljö- och teknikstöd. Man kan inte få allt på en gång – de gav mig lite i taget och det var bra. Alla hjälpte mig in och var jättesnälla, betonar Hasan.

Efter tre månader fick Hasan komma ut på ett delprojekt. Det blev tunnelentreprenaderna på Lovö och ytterligare två månaders praktik, där han hjälpte samordnande byggledaren med olika uppgifter inom kvalitetsuppföljning.

Fast anställd sedan november

Den 1 maj i år gick praktiken över i ett modernt beredskapsjobb, en anställning med stöd från Arbetsförmedlingen, men med tanke på Hasans kvalificerade uppgifter kom man fram till att han borde erbjudas en riktig anställning.

Sedan den 1 november är Hasan fast anställd, har gått byggledningsutbildning och är ansvarig för uppföljning av entreprenörernas kvalitetsdokumentation. Han granskar också mängder och verifikat i samband med mängdreglering, granskar produktionstidplaner och kvalitetssäkrar delprojektets prognosarbete.

Nu har Hasan ett förstahandskontrakt i Uppsala. Han pendlar två timmar dörr till dörr varje dag och går upp klockan fem för att hinna ta bussen till stationen, tåget till Solna och därifrån buss till Ekerö.

– Jag kommer gärna före åtta så jag kan gå vid halv fyra. Jag får jobba hemifrån om jag vill, men det gillar jag inte eftersom jag ofta behöver åka ner till tunnlarna och kontrollera till exempel sprutbetong, bultar och injektering. Det är bättre att kunna gå ut i verkligheten.

– Det bästa med Trafikverket? Att få erfarenhet från stora projekt, att kunna bygga sig själv och fortsätta med sitt jobb och sitt liv. Jag känner mig trygg, stark och glad. Min dröm är att lära känna det svenska systemet, förbättra mitt språk och anpassa mig till allt som finns här. Trafikverket har gett mig chansen att gå vidare och därför vill jag kämpa så mycket jag kan, avslutar Hasan.