Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Båt på kanal. Foto på Pia Berglund.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Pia Berglund ny samordnare för inrikes sjöfart

Pia Berglund blir nationell samordnare för inrikes sjöfart på Trafikverket. Rekryteringen ingår ett regeringsuppdrag där Trafikverket bland annat ska utse och inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart. Uppdraget gäller i sex år.

Pia Berglund kommer att vara placerad i Norrköping och tillträder sin tjänst den 1 februari. Hon är juristutbildad och har haft flera internationella uppdrag och chefstjänster på Transportstyrelsen och på Sjöfartsverket. Hon kommer närmast från en tjänst som vice vd och innan dess vd för branschorganisationen Svensk sjöfart, som är ett medlemsföretag inom Svenskt Näringsliv.

Samverkan med branschen

– Jag är mycket glad över att få tjänsten som Nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart. Jag har jobbat med sjöfart hela mitt liv och hoppas med min kunskap och erfarenhet kunna bidra till att vi får till den överflyttning av gods till sjöfart som alla parter så länge önskat. Arbetet är brett och en god samverkan med alla inblandade delar, myndigheter, branschen samt intresseorganisationer, kommer blir en viktig faktor för att vi tillsammans ska nå målet om bättre nyttjande av sjöfarten, säger Pia Berglund.
Samordnaren ska främja en väl fungerande och effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart och förbättra förutsättningarna för överflyttning av godstransporter från väg. Det ingår också i uppdraget att främja samverkan och föra i dialog med berörda aktörer, utarbeta och bidra till att verkställa en handlingsplan som främjar inrikes sjöfart och närsjöfart.

Synpunkter ska tas in

Samordnaren ska ta in synpunkter från relevanta myndigheter och andra aktörer, till exempel det nationella godstransportrådet, när uppdraget genomförs.
– Vi är väldigt nöjda med att ha rekryterat just Pia Berglundför den här tjänsten. Hon har en mycket gedigen bakgrund och kunskap om branschen. Det är också mycket positivt att Pia kan börja arbetet redan i februari eftersom en handlingsplan ska redovisas till regeringen i maj, säger Håkan Persson på enhetschef Strategisk planering på Trafikverket.