Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Stängsel vid järnvägsspår, varningsskylt, tåg
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Obehöriga i spåret – tåg stoppas för att rädda liv

En bärplockare vid spåret eller en person som genar över järnvägen. Ska det behöva leda till stopp i trafiken? Omsorgen om människoliv måste gå först. Varje månad ser vi till att ett 30-tal personer som riskerar att bli påkörda tas bort från spåren.

En lokförare ser en person intill spåret och rapporterar in det till trafikledningen. Det kan leda till att trafiken stoppas eller att tågen får gå med sänkt hastighet. Det kan vara irriterande för tågresenärer som inte vill bli försenade, men nödvändigt för att rädda liv.
– När vi får rapport om att en person befinner sig i farlig närhet av spåret måste säkerheten alltid gå först, säger Ann-Sofi Granberg, biträdande chef på Trafikledning. Beroende på situationen stoppar vi trafiken eller låter tågen gå med reducerad fart tills vi är säkra på inte någon riskerar att bli påkörd. Säkerheten och omsorgen om människoliv måste alltid gå först.

88 personer omkom 2018

Under 2017 omkom 64 personer efter att de blivit påkörda av tåg. Det var en betydande minskning jämfört med året innan. Men förra året ökade personpåkörningarna. Under 2018 omkom 88 personer i järnvägstrafiken, enligt preliminär statistik från Transportstyrelsen. 70–80 procent av dessa dödsfall är självmord.

Många incidenter

Omkring 3 500 händelser med obehöriga i spåret rapporteras årligen. Detta trots de omfattande insatser med bland annat stängsling, "pyramidmattor" och kameraövervakning som Trafikverket gjort på senare år, för att göra det svårare för obehöriga att komma upp på spåren.
Polis eller räddningstjänst plockar varje månad bort minst 30 personer som varit för nära eller på järnvägsspåren och betett sig på ett sådant sätt att de befarades kunna bli påkörda. Det berättar Helena Rådbo, Trafikverket, Planering, sakkunnig i suicidprevention och obehörigt spårbeträdande.
– Det här är personer som skulle kunnat bli påkörda. Vi stoppar inte tågtrafiken för skojs skull. Jag är säker på att vi sparar liv på det här sättet, säger Helena Rådbo.