Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Axel framför alptopparna i Alperna iförd skidutrustning.
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Axel Backlund – årets infrastrukturtalang

För andra gången delade Trafikverket ut priset till ”Årets infrastrukturtalang” på Universum Awards i Stockholm. Ingenjörsstudenten Axel Backlund kammade i stor konkurrens hem priset; ett skräddarsytt sommarjobb.

Axel hade inte möjlighet att närvara vid prisutdelningen utan skickade en tackfilm från semesterresan i alperna.

Grattis Axel! Hur känns det?

– Det känns jättebra! Jag har alltid varit intresserad av tåg och att i framtiden få jobba med järnväg och infrastruktur känns som något självklart. Att vinna ett sommarjobb på Trafikverket är det perfekta första steget, säger Axel.

Uppgiften var att identifiera en utmaning som Trafikverket står inför under kommande fem år, och beskriva hur en lösning skulle kunna se ut. Fyra finalister presenterade sina tankegångar och förslag för en jury bestående av Niclas Lamberg, HR-direktör och Ali Sadeghi, verksamhetsområdeschef för Investering, Ylva Sund, kommunikationsansvarig, Emil Adén, HR-strateg och Martin Britan, HR-specialist.

Det var en utmanande uppgift att kora en vinnare utifrån dessa ambitiösa tävlingsbidrag konstaterar Niclas Lamberg:

– Alla kandidater hade fångat spännande och aktuella utmaningar, som Trafikverket står inför. En av dem stack ut och det var Axel, som beskrev hur Trafikverket kan tackla framtidens järnvägsunderhåll med stöd av dataanalyser och maskininlärning. Det blev en spännande diskussion där årets vinnare är ett bra exempel på hur ny teknik kan användas för vår tids utmaningar konstaterar Niclas Lamberg.

Emil Adén, HR-strateg och ansvarig arbetsgivarprofilering, Niclas Lamberg, HR-direktör. Fotograf: Kristofer Hedlund
Emil Adén, HR-strateg och ansvarig arbetsgivarprofilering, Niclas Lamberg, HR-direktör. Fotograf: Kristofer Hedlund

 

Trafikverket årets raket bland civilingenjörer och årets nykomling bland systemvetare

Under kvällen fick Trafikverket också ta mot flera utnämningar:

  • "Årets raket", som handlar om att vi ökade 6 placeringar till plats 39 bland civilingenjörer.
  • "Årets nykomling" bland systemvetare, som innebär att vi för första gången finns med bland topp bland topp 100 som attraktiv arbetsgivare. Vi landade på plats 54.
  • "Branschbäst" inom offentlig sektor när högskoleingenjörerna får välja.

 Idag har jag fått kvittot på att vi är på rätt väg genom att vara branschbäst bland högskoleingenjörer, årets raket bland civilingenjörer och årets nykomling bland systemvetare. Just nu växer vi bemanningsmässigt och konkurrensen är stor kring vissa av de kompetenser vi behöver. I det arbetet är en tydlig målsättning avgörande. Vi på Trafikverket har under flera år arbetat med arbetsgivarprofilering och vi har under de senaste åren verkligen lagt fokus på tydlig strategi och uppsatta mål för hur många vi behöver rekrytera, vilka kompetenser och hur vi ska fånga intresset för att bli ett förstahandsval som arbetsgivare, avslutar Niclas.