Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt
Denna nyhet är äldre än 6 månader

Den största upprustningen av järnvägen i modern tid

Signalfel, nedrivna kontaktledningar, tåg som måste evakueras… Varför är det så svårt att få det att fungera? Det var en av frågorna som Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon svarade på när hon besökte Göteborgs centralstation den 21 mars.

Järnvägen rustas upp, moderniseras och byggs ut, för att du ska kunna ta dig fram smidigt, grönt och tryggt. Vad det innebär för resenären var ämnet för dagen på Trafikverkets utfrågning i Göteborg. Lena Erixon berättade bland annat om vad Trafikverket gör för att situationen under sommaren 2018 inte ska upprepas i år.

– Vi har inte alls varit nöjda, varken från vår sida eller från operatörerna, med hur det har fungerat de somrar som nu har varit, samtidigt som alla vet att vi behöver verkligen genomföra åtgärder. Det har vi tagit fasta på och lärt oss av, så nu när vi har planerat inför nästa sommar och sommaren 2020 och 2021, så har vi gjort en väldigt noggrann planering. Hur ska vi kunna genomföra de här åtgärderna, hur kan vi minska risken för störningar och hur kan vi reducera trafiken. Vi kommer också att lägga på ökad tid för resenärerna under tiden vi håller på med banarbeten.

Medverkade gjorde även Jörgen Einarsson, regional direktör i Trafikverket, Axel Josefsson kommunstyrelsens ordförande i Göteborgs stad, Johnny Magnusson regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen och Jarl Samuelsson från Västtrafik.

Nedan kan du se en sammanfattning av utfrågningen.