Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Kommunikatörerna fick ”speeddejta” branschrepresentanter genom att rotera mellan olika bord. Högst upp i bild syns Trafikverkets Charlie Rost, från Investerings enhet Tekniska system. Foto: Linda Åhlberg

Kommunikatörerna fick ”speeddejta” branschrepresentanter genom att rotera mellan olika bord. Överst till höger i bild syns Trafikverkets Charlie Rost, från Investerings enhet Tekniska system. Foto: Linda Åhlberg

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Ny satsning lär skolelever om jobb i järnvägsbranschen

Nu ska elever och studenter i åldern 9 till 19 år få veta mer om hur det är att jobba inom järnvägen och vad man kan göra där. Bakom initiativet står Järnvägsbranschens samverkansforum (JBS) och Arbetsmarknadskunskap.

Linda Åhlberg. Foto: selfie

Startskottet för samarbetet gick vid en konferens i Knivsta den 21 februari. Medarbetare från Trafikverket, SJ, Bombardier, Strukton och WSP fanns på plats för att möta kommunikatörerna från Arbetsmarknadskunskap och berätta om sina jobb i järnvägsbranschen.

– Vi är helt eniga om att vi jobbar i en fantastisk bransch med otroliga möjligheter. Nu ska vi tillsammans med Arbetsmarknadskunskap sätta den på kartan och göra den känd för omvärlden, säger Linda Åhlberg från Trafikverket som ingår i JBS kompetensgrupp.

Under dagen berättade medarbetarna från olika branschaktörer, med olika utbildningsbakgrund och yrkestitlar, om sin resa i branschen och om vad som inspirerar dem. Det blev några intensiva timmar med hög energi, massor med frågor och inspiration – en riktigt lyckad dag.

Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer fick bland annat lyssna på Gabriella Michel från Investerings enhet tekniska system. Foto: Linda Åhlberg
Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer fick bland annat lyssna på Gabriella Michel från Investerings enhet tekniska system. Foto: Linda Åhlberg

I nästa steg kommer kommunikatörerna att vara ute på skolorna och träffa elever och studenter i åldern 9–19 år, föräldrar och syokonsulenter för att berätta om branschen och de möjligheter som finns för den som väljer att jobba där.

– Nu sprider Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer budskapet vidare i sina olika delar av landet. Tillsammans kommer vi ta fram en plan för hur vi ska nå ut till våra framtida medarbetare på bästa sätt, säger Linda Åhlberg.

Möt två medarbetare från Trafikverkets verksamhetsområde Investering

Gabriella Michel

Gabriella Michel, ingenjör på enhet Tekniska system:

– För att få bygga eller bygga om en järnväg måste man först ansöka om godkännande hos Transportstyrelsen. Jag jobbar delvis som teknikstöd med granskning av projektens ansökningshandlingar av ändringar i anläggningen. Just nu leder jag också arbetet med kontrollförfarandet för det nya signalsystemet ERTMS.

Till Trafikverket kom jag i mars 2018 efter att ha sökt en utannonserad tjänst. I början jobbade jag enbart i godkännandestödet, men insåg med tiden att jag ville syssla med utredningsprojekt på verksamhetsövergripande nivå. Det bästa med jobbet är just den här flexibiliteten – att kunna påverka utifrån egna intressen och drivkrafter.

Jag är byggnadsingenjör och var tidigare vid Länsstyrelsen Gävleborg och har arbetat som bygglovshandläggare vid olika kommuner, men kände att jag ville lära mig mer om infrastruktur. Järnvägen har stor utvecklingspotential och med digitaliseringen kommer vi att kunna använda den ännu mer och bättre.

Charlie Rost

Charlie Rost, ingenjör på enhet Tekniska system:

– Jag sökte en tjänst som projektingenjör och började i maj 2017 i funktionen Teknisk Säkerhetsstyrning Signal, vilket gav mig en känsla för signalteknik. Efter ett halvår som konsult var jag anställd som teknikingenjör. Jag har fått vidareutbilda mig i signalteknik genom kurser på Trafikverksskolan, som varvas med praktisk utbildning i projekten. I grunden är jag högskoleingenjör i maskinteknik.

Nu jobbar jag som samordnande specialist inom bana, el, signal, tele med egna signal-, växel- och spårbytesprojekt. Jag arbetar primärt med frågor från konsult/entreprenör, skriver uppdragsbeskrivningar och har tillgång till andra specialister i en grupp som jag och projektledaren bemannar utifrån projektportföljens resurser. Jag rör mig mellan olika kontor och kan även jobba hemifrån.

Järnväg var mycket mer komplext än vad jag trodde – på ett bra sätt! Jag vill aldrig nå en gräns för vad jag kan lära mig, utan vill alltid kunna utvecklas.

Bakgrund

För att klara upprustningen och utvecklingen av den svenska järnvägen är branschen i stort behov av nya medarbetare, både nu och framöver. Järnvägsbranschens samverkansforum, JBS, har ett särskilt kompetensinitiativ med syftet att se över utbildningar, attrahera och informera om de många möjligheter som finns inom järnvägsbranschen.

Om Arbetsmarknadskunskap
Arbetsmarknadskunskap är ett franchisekoncept som finansieras av offentliga och privata arbetsgivare i respektive region. På uppdrag av lokala arbetsgivare besöker de skolor och pratar med unga om hur arbetsmarknaden ser ut och förändras. Syftet är att skapa en större förståelse hos unga och få dem att göra medvetna studie- och yrkesval. Läs mer under Länkar.