Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Höjd beredskap på grund av brandrisk

Under veckan har vi haft flera händelser och tågstopp som kopplats till bränder intill spårområdet, eller på grund av annan gräs- och skogsbrand nära vår anläggning. Främst är landets södra delar drabbade.

Vädret i delar av landet kännetecknas nu av hög värme och torka. Det här medför risker för stopp i järnvägstrafiken. Till exempel kan tågens bromsar orsaka gnistbildning, som i sin tur kan orsaka gräsbränder när det är torrt.

I tisdags stoppades trafiken mellan Höör och Tjörnarp på grund av brand i banvallen, i torsdags mellan Flen och Katrineholm, och idag mellan Lund och Hjärup.

Några vägar har också påverkats med anledning av bränder, bland annat längs riksväg 40 mellan Bollebygd och Landvetter. Flera mindre vägar är också avstängda och trafiken leds om, bland annat söder om Askersund på grund av brand i Tjällmoskogen i Östergötland.

Beredskapsläge

Vi höjer beredskapen och ser bland annat över vår bandvagnsstyrka, som finns utplacerad på flera platser i landet samt våra tankvagnar med pumpanläggning.

Vägväderinformationssystemet som ger bra underlag för brandspridningsprognoser kommer att vara i drift minst fram till mitten av maj.

För mer information om trafikläget, se trafikinformation på trafikverket.se.