Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bil som kör på väg med blommor längst med kanterna.

Fotograf: Mikael Damkier

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Säkerhet och miljö i midsommartrafiken

Midsommar innebär att många trafikanter ska samsas på vägarna och risken för olyckor ökar. Om hastighetsgränser följs blir konsekvenserna vid en trafikolycka mindre allvarliga samtidigt som det blir en positiv effekt för miljön då utsläppen blir mindre.

Midsommarhelgen och sommartrafiken innebär nästan alltid fler antal omkomna och skadade i vägtrafiken. Torsdag och söndag i midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst.

Håll hastighetsgränsen för säkerhet och miljö

Största betydelsen för hur allvarliga följderna blir av en trafikolycka är hastigheten. Restiden påverkas bara marginellt om du kör fortare än tillåtet. Prova gärna den digitala tidsomvandlaren via länken nedan. Där ser du att om du kör 90 km/tim i en mil på en väg som är skyltad 80 km/tim så är tidsvinsten maximalt 50 sekunder. Om alla håller hastighetsgränserna sparar vi minst 100 liv per år.

Att inte köra fortare än gällande hastighetsgränser får även goda effekter på miljön eftersom bränsleförbrukningen blir lägre vilket minskar utsläppen samtidigt som du sparar pengar.

Välj en säker väg

Mötesseparering och trafiksäkerhetskameror är exempel på effektiva åtgärder för ökad trafiksäkerhet. Välj gärna den typen av väg i midsommar om du har möjlighet. I våra kartor längst ner på sidan ser du vilka vägar som är mittseparerade eller har trafiksäkerhetskameror. Det finns även en karta som visar vilka sträckor som har mest trafik.

Aktuell trafikinformation

Aktuell trafikinformation om trafikläget, rastplatser, vägfärjor finns på Trafikverkets webbplats på startsidan under Trafikinformation. Där får du t.ex. veta vilka vägarbeten som pågår eller ska starta inom fem dagar. Reser du med vägfärja så var ute i god tid – tänk på att det ofta blir långa köer vid färjorna när många ska ut till öar och fira midsommar! Informationen uppdateras löpande.

Att tänka på inför din resa

 • Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
 • Planera färdvägen så att den så långt som möjligt sker på en mötesfri och säker väg.
 • Var utvilad – för de flesta innebär midsommar längre resor än vanligt.
 • Kör aldrig onykter. 
 • Förhindra att någon annan kör onykter. 
 • Låt bilen stå dagen efter en fest.
 • Åk aldrig med en onykter förare.
 • Kör inte fortare än hastighetsbegränsningen.
 • Se till att alla är bältade.
 • Låt bli mobilen när du sitter vid ratten.
 • Håll avstånd.
 • Ta regelbundna raster. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.
   

Trafikverkets trafiksäkerhetsarbete

Nollvisionen innebär att ingen människa ska omkomma eller skadas allvarligt i vägtrafiken. Trafikverket tillsammans med andra myndigheter har ett gemensamt ansvar att nå delmålet max 220 omkomna och 4 100 allvarligt skadade i vägtrafiken 2020. I nuvarande nationell plan med planperiod 2018-2029 satsar Trafikverket ännu mer på trafiksäkerhet.