Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Almedalen, Visby

Politikerveckan i Almedalen i Visby genomförs i år den 30 juni–7 juli. Foto: Göran Fält

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Sparsam men generös närvaro i Almedalen

Trafikverket medverkar under Almedalsveckan för att bidra med fakta – och för att det transportpolitiska samtalet ska vara tillgängligt och transparent. Vi prioriterar att delta i de öppna seminarierna, varav en del också webbsänds live.

”Återhållsamma men generösa” är ledorden för Trafikverkets närvaro i Almedalen 2019. Det innebär fyllda scheman för representanterna, som är relativt få: generaldirektör Lena Erixon, några verksamhetsområdeschefer och regionala direktörer, samordnaren för inrikes sjöfart Pia Berglund samt måldirektörerna Maria Krafft och Sven Hunhammar. 

– Det är oerhört viktigt att samverka med andra, betonar Malin Holen, verksamhetsområdeschef Underhåll. Själv kommer jag bland annat att delta i ett öppet seminarium om samverkan för punktligare tåg, som MTR arrangerar. Ett annat är Struktons seminarium om framtidens järnväg, där branschen möts i ett samtal om digitaliseringen och de politiska styrmedlen.

Webbsända seminarier

Trafikverket ordnar inga egna arrangemang. Däremot deltar vi i totalt omkring 40 öppna seminarier, som arrangeras av andra. Därutöver mängder av runda bords-samtal och andra möten med aktörer inom våra frågor. Alla som befinner sig på Gotland kan gå på de öppna seminarierna. En hel del livesänds också (se program nedan för att hitta länkar till sidor där livesändningar sker).

Fossilfria tunga transporter, elektrifiering, hållbarhet och klimat är tongivande ämnen i år. Att få över mer gods till sjöfart är en aktuell fråga och här deltar bland andra Trafikverkets nationella sjöfartssamordnare, Pia Berglund, i flera sammanhang.

– Jag är väldigt glad att jag blivit inbjuden till andras seminarier, till exempel ett som Ystad hamn ordnar om hamnens roll i den gröna omställningen. Mitt uppdrag är ju att peppa, stötta och koppla ihop aktörer, med klimatet i fokus. Det är roligt att kommunerna är så aktiva och tycker detta är viktigt. Det underlättar även mitt arbete, så vi kan få ”action” i handlingsplanen. För mig handlar det mycket om att lyssna på vad de tycker är viktigt, säger Pia Berglund. 

Även Lena Erixon och flera andra generaldirektörer ska diskutera hur myndigheterna arbetar med hållbarhet och miljö i den maritima sektorn. Lena talar också (bland mycket annat) på ett seminarium med inrikesminister Anders Ygeman om hur digitaliseringen kan bidra till att nå de transportpolitiska målen.

Sänkt hastighet i fokus

Nollvisionen får sin beskärda del i programmet. Måldirektör Maria Krafft deltar till exempel på Polismyndighetens seminarium Sänkt hastighet räddar liv, med särskilt fokus på yrkestrafiken. Lena Erixon och rikspolischef Anders Thornberg sitter i heta stolen i Polisens tält, för att dryfta vad myndigheterna gemensamt kan göra för att förbättra situationen på våra vägar.

Branschens kompetensförsörjning är en annan kritisk fråga. Lena Erixon, HR-direktör Niclas Lamberg med flera deltar i olika seminarier på temat. Ämnet behandlas även i den stora branschpanelen Järnväg 2.0, liksom behovet av ökad kapacitet och punktlighet.

Sök i programmet så hittar du fler intressanta samtalsämnen under Almedalsveckan, se länkar.