Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

alt

På huvudarrangemanget Västlänken i Göteborg hölls en tyst minut för kollegor som förolyckats eller skadats svårt i anläggningsbranschen.

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Alla ska komma hem från våra arbetsplatser!

Den 26 september klockan 13.00 anordnades Stand down på många av Trafikverkets arbetsplatser i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

För sjunde året i rad genomfördes Stand down på ett hundratal av Trafikverkets arbetsplatser runt om i Sverige. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst.

Varje år omkommer 50 personer i arbetsplatsolyckor. I anläggningsbranschen är det i genomsnitt två personer per år enligt Arbetsmiljöverkets statistik. På Trafikverkets arbetsplatser har vi varit förskonade från dödsolyckor det senaste året men vi kan aldrig slappna av. Med Stand down vill vi skapa en medvetenhet och påverka attityder kring arbetsmiljöfrågorna. Det görs mycket bra för att öka säkerheten men mer kan göras och ska göras.

Från vänster: Per Ling-Vannerus, verksamhetsområdeschef Trafikverket, Catharina Elmsäter-Svärd, VD Sveriges Byggindustrier, Magnus Höij, VD Innovationsföretagen och Ulrika Dolietis, VD Håll Nollan. 

Lagkänslan är viktig!

Temat för Stand down 2019 är: Min roll i laget är avgörande för säkerheten. Det var något som alla tog upp i sitt tal. Arbetet på en arbetsplats är lätt att koppla till en lagkänsla, till exempel, hur blir vi bra lagspelare, följer vi spelreglerna, tränar vi på att göra rätt och inte minst hur tar vi hand om varandra i laget?

Huvudarrangemanget arrangerades i år i Göteborg på projekt Västlänkens deletapp Centralen. Allt arbete på det stora arbetsområdet stoppades under 15 minuter och ett hundratal medarbetare samlades för manifestationen. På Västlänken medverkade Bo Larsson, projektchef på Västlänken, Per Ling-Vannerus, verksamhetsområdeschef på Trafikverket, Catharina Elmsäter-Svärd, VD Sveriges Byggindustrier, Magnus Höij, Innovationsföretagen, Ulrika Dolietis, Håll nollan och entreprenören Nils Bjelm, NCC.

Per Ling-Vannerus, verksamhetsområdeschef på Trafikverkets Stora projekt. 

– Att jobba i tunnlar och i närheten av tunga maskiner, det är risker i sig, säger Per Ling-Vannerus, verksamhetsområdeschef på Trafikverket. Det ställer stora krav på hela branschen, där vi från första idén, genom design och under upphandlingsförfarandet har en öppen dialog så att alla medlemmar i laget känner en trygghet i att ”Jag kommer hem ikväll”.

– Om man förstår sin plats i laget och hjälps åt som ett lag så förstår man också innebörden av att vinna och förlora som ett lag. Och vi vill ju vara det vinnande laget. Därför är vi med på Stand down tillsammans med er andra idag, sade Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Sveriges Byggindustrier i sitt tal.

Stand down avslutades på många ställen med att medarbetarna signerade en lagtröja med texten: Min roll i laget är avgörande för säkerheten.