Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Reparation av gamla Årstabron, Stockholm, avstängt spår. Skärgårdsbåt passerar.

Foto: Göran Fält

Denna nyhet är äldre än 6 månader

Brospecialisten Hällmark tog emot pris i New York

Trafikverkets brospecialist Robert Hällmark i Luleå har som första svensk fått ett pris av The International Association for Bridge and Structural Engineering i New York.

IABSE-priset för 2019 får Hällmark främst för sina insatser som konstruktör och forskare, med fokus på stål- och samverkansbroar. Priset grundades för att hedra och uppmuntra ingenjörer som tidigt i karriären utfört framstående prestationer inom konstruktionsteknik.

Robert Hällmark. Foto: Peter Collin

Robert Hällmark har en bakgrund som brokonstruktör och forskare. Sedan 2013 arbetar han som stålbrospecialist på Trafikverket, huvudsakligen med stålbroprojekt och utveckling av regelverket för stålbroar. Ett exempel på ett större broprojekt är renoveringen av gamla Årstabron (2014-2015), en dubbelspårig bro från 1929 i centrala Stockholm.

– Det är en stor ära för mig att få 2019 års IABSE-pris. Jag blev väldigt överraskad och givetvis otroligt glad då jag fick beskedet att IABSE utsett mig som årets pristagare. Priset delas ut till en individ, men att konstruera broar och forska är bäggedera ett lagarbete. Jag ser detta pris som en liten bekräftelse på att de nationella och internationella laguppställningar som jag haft förmånen att ingå i, har gjort ett bra jobb genom åren, säger Robert Hällmark.